Izdvajamo

 

Danas nedelja 28.07.2024.god. poslije podne namaza proučen je Jasin i Kelime-i-tevhid pred duše šehida džemata Duračci.

Prije podne namaza rodbina, prijatelji i komšije su došli kod spomen ploče porodici Dženanović i proučili El fatihu zvijerski ubijenim:
Dženanović Hajri koja je ubijena u svojoj 52. godini života
Nasiha je imala 30 godina
Majda 17 godina,
Ajdin 9 godina
Alen 5 godina

Ešef Dženanović ima jednu jedinu želju, da doživi ono šta njegov otac Esad nije, a to je da pronađe kosti svojih najmilijih i da ih dostojono sahrani.

U džamiji Duračci proučen je tevhid gdje se prisutnima obratio imam u džematu Trnopolje, Mujaga ef. Delić, koji je istakao potrebu sjećanja na šehide ovog džemata, odnosno na sve bosanske šehide, prije svega ističući činjenicu da su oni dali živote zbog pripadnosti jedinoj pravoj vjeri, ali će ih Uzvišeni Gospodar zbog toga nagraditi ako Bog da džennetskom nagradom kao i nagradom za šefa`at za 70 članova uže i šire svoje porodice.

 

Ovo je drugi put u džematu Duračci proučen Jasin i Kelime-i-tevhid pred dušu šehida džemata Duračci. Džematlije kažu da će ovo u buduće biti tradicija, svake godine.

Nijaz-Caja Huremović

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.