Izdvajamo

 

U organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica, u saradnji sa Fondacijom “Idriz Jakupović”, povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je u sali MZ Kozarac otvorena putujuća izložba „Priče iz Srebrenice“. Prisutnim gostima su se obratili predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica i Fondacije “Idriz Jakupović”: Azir Osmanović i Amel Suljić.

Izložba je putujuća i zove se „Priče iz Srebrenice“. Izložba je kombinacija video arhive i fizički artefekata. Sadrži pet ličnih priča o ljudima iz Srebrenice koji su ubijeni u genocidi te pet priča ljudi o životu i genocidu tokom rata. Kada spojite te dvije stvari dobijete cjelokupan ambijent koji je tad vladao u Srebrenici.
Cilj izložbe je sačuvati sjećanje na žrtve i njihove priče te promovisati mir, suživot i pomirenje.

Izložba se može pogledati svakim danom do 16. 6. ‘23. g., u prostorijama sale Mjesne zajednice (od 17h do 19h). nakon čega će biti upriličena u Mostaru.

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni