Izdvajamo

 

Danas je u organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženja logoraša “Prijedor 92” i Udruženja logoraša “Kozarac”, obilježena 31. godišnjica od otvaranja logora Trnopolje. Od oko 300 ubijenih logoraša Trnopolja, oko 200 je ubijeno na lokalitetu Korićanske Stijene.

 

Haški tribunal je utvrdio da je ovo bio logor silovanja i dokazano je da nisu bile pošteđene ni maloljetnice. U Trnoplju je silovana Sebiha Turkanović iz Kozarca koja i danas u srcu nosi teške rane nastale u logoru.

„Jako mi je teško kada dođe ovaj dan jer naviru sjećanja i strahete kroz koje smo prošli, ni krivi ni dužni. Iako godine prolaze teške rane se ne mogu zaliječiti“ ističe Sebiha Turkanović koja je u logoru Trnopolje bila zatočena s djecom i mužem.

„Nakon logoraških dana provedenih u Omarskoj, deportovan sam u Trnopolje u nadi da će biti mnogo bolje. Ovdje se samo manje ubijalo, torture su bile strašne“, riječi su Hamdije Joldića iz Kozarca.

Slika izgladnjelog logoraša Fikreta Alića, bila je dokaz o teškoj borbi za život u logoru Trnopolje. Alić je danas sa svojim sapatnicima i porodicama ubijenih obilježio 31. godišnjicu otvaranja logora. Boli ga što prostor nekadašnjeg logora Trnopolje nije obilježen spomen pločom koja bi opominjala generacije koje dolaze da se zločini iz ljeta 1992. godine više nikad i nigdje ne ponove.

Kako smo danas mogli vidjeti završeno je uređenje spomen sobe, a kako je obećano uskoro nas očekuje i prva postavka.

Preživjeli logoraš Trnopolja, Jusuf Arifagić kaže da je mnogo politike u našem društvu tako da se prioriteti odlažu. Vjeruje da će u narednom periodu biti više razumijevanja nadležnih u državi. U presudama Haškog tribunala i domaćih sudova koje se odnose na logor Trnopolje izvan svake razumne sumnje dokazano da su ljeta 1992. godine počinjeni teški zločini. Zatočenici su bili izloženi silovanju, izgladnjivanju i drugim oblicima torture.

Predsjednik Saveza logoraša BiH, Seid Omerović smatra da će ova godina biti ključna kada je riječ o zakonskim procedurama koje odnose na logorašku populaciju i da postoji nada će taj proces napokon početi.

Odlukom Kriznog štaba opštine Prijedor 26. maja 1992. godine formiran je logor Trnopolje, kao i ostali zloglasni logori prijedorske opštine. Podsjećmo da je Haški tribunal na 40 godina zatvora osudio šefa Kriznog štaba opštine Prijedor Milomira Stakića. Za ratne zločine u Prijedoru do sada je izrečeno preko 770 godina zatvora.

Preživjeli logoraši su i danas, prilikom obilježavanje 31. godišnjice otvaranja logora Trnopolje upozorili da brojne osobe duboko involvirane u počinjene zločine, slobodom prkose porodicama ubijenih i nestalih logoraša.

 Senudin Safić

mojprijedor.com/ foto: Nijaz-Caja Huremović

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak