Izdvajamo

 

Danas su Kozarčani nizom sadržaja prisjetili se 24. maja 1992. godine i stradanja bošnjačkog naroda. Cilj ovog skupa da se još jednom potvrdi istina koja se ovom narodu desila

U znak sjećanja na 24. maj 1992. godine, datum kada je počela golgota Kozarčana, više stotina mještana ovog kraja danas se nakon podne-namaza u tužnom mimohodu od Mutničke džamije pridružila komemorativnoj manifestaciji na šehidskom mezarju u obližnjim Kamičanima.

 

Na Spomen obilježju u Kozarcu, gdje o težini stravičnog zločina svjedoči više od 1.240 imena nevino ubijenih, položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

Ujutro su članovi Planinarskog društva Mrakovica Kozarac položili cvijeće u Spomen obilježje, a nakon toga krenuli na pohod na Kozarački kamen. Želja im je da buduće svake godine na ovaj dan organizuju pohod na Kozarački kamen i na ovaj način obilježe ovaj dan.

Cvijeće su na Spomen obilježje položile i članice žena Udruženja "Kamičani 2015". Kažu da je ovaj datum za njih vrlo bolan.

- Tradicionalno obilježavamo ovaj dan. Većina žena su majke šehida, sestre, supruge , kćerke i unuke. Ovo je za nas veoma bolno i nastojimo da na bilo koji način to obilježimo, pa makar i polaganjem cijeća - kazale su članice Udruženja žena Kamičani.

Cvijeće u Spomen obilježju položio je i predstavnik Humanitarne organizacije Kozarac, Ibro Halilović

"Neka sjećanja iz naših života nikada ne blijede, ostaju trajno svježa, toliko živuća u nama da imate osjećaj da nisu ni prošla, da uopšte nisu ni sjećanja, već naša zbilja. Za većinu nas kozarčana 24.maj 1992. godine je jedno takvo sjećanje i ono što je uslijedilo nakon njega".kazao je Hfz.Amir ef Mahić

"Želimo i one koji se ogriješiše od nas danas da pozovemo, da se barem nakon 31 godinu pokaju i pokušaju popraviti. Da ideologiju zla, koju su baštinili sve ove godine, napuste i vrijednostima ljudskoga roda se približe. Da potomke svoje tereta zločinačkog naroda oslobode i zla kojim truju njihova srca zaštite i da na miru i suživotu sa drugima i drugačijima napokon počnu budučnost graditi".poručio je Hfz.Amir ef Mahić.

Na kraju su članice Odjela za braki i porodicu MIZ Kozarac i njihove sestre iz Kaknja održale predavanje, a predavač je bila prof. Muvedeta Halilović

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.