Izdvajamo

Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine 1992.-1995. u Norveškoj upriličilo je obilježavanje Dana bijelih traka.

Više od dvije stotine prisutnih na tom skupu simbolično je imalo bijeli povez na rukama. Na sredini sale stajao je veliki plakat s imenima 102 ubijene djece s područja općine Prijedor.

Potpredsjednik novoosnovanog udruženja logoraša u Norveškoj Admir Denić prisjetio se kako je bio zlostavljan i maltretiran u Omarskoj i Manjači, zajedno sa svojim ocem i drugim Bošnjacima.

- Navršilo se 27 godina otkako su srpske vlasti prijedorske općine nesrpskom stanovništvu, tačnije Bošnjacima i Hrvatima, ograničile kretanje i naredile nošenje bijelih traka na rukama i isticanje bijelih čaršafa na prozorima i balkonima. Nakon toga krenula su masovna protjerivanja, torture i ubistva ozvaničena logorima i na kraju genocidom te Tomašicom - istaknuo je.

Denić je pozvao prisutne da se uključe u rad udruženja logoraša i, kako je kazao, daju doprinos širenju istine.

Imam za Zapadnu obalu Norveške Ibrahim ef. Šabić, glavni imam IZ Bošnjaka u Norveškoj, kao i predsjednik IZ Bošnjaka u Norveškoj Adnan Osmičić istakli su pogubnost zaborava historije i prešućivanje istine. Obratio se i Ahmed Lindov, norveški pravnik koji je dao doprinos prilikom osnivanja udruženja logoraša.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je važnost tog udruženja za Bosance i Hercegovce koji žive u Norveškoj.

- Makarević je izrazio zahvalnost prisutnima za dolazak i istakao da su on, kao ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj i bh. ambasada, na raspolaganju kako udruženju logoraša tako i svim zemljacima - ističe se.

Avaz


Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)