Izdvajamo

 

Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša Sanski Most i Regionalni savez logoraša regije Banja Luka, te Udruženja logoraša Kozarac i ,,Prijedor `92 "sa udruženjem ,,Sedra", će prvo u ponedjeljak, 05.08.,a zatim u utorak, 06.08.2024.goodine godine od 10.00 sati, na lokacijama jame Hrastova Glavica, obilježiti 32.godišnjicu ubijanja 124 logoraša nad ovom prirodnom jamom, te tortura provođenih u logoru smrti Omarska.
Jama Hrastova Glavica se nalazi kod Sanskog Mosta, selo Podvidača, i nad njom su strijeljana 124 logoraša. bošnjačke i hrvatske nacionalnosti upravo iz logora Omarska i Keraterm. Na bazi izjave preživjelog svjedoka, te naknadnih istraživanja Instituta za traženje nestalih osoba BiH, tu su osim tijela logoraša Omarske i Keraterma, pronađeni i ostaci žrtava i iz perioda 2. Svjetskog rata, što jasno ukazuje na kontinuitet zločina na ovim područjima.

Torture i ubijanja logoraša u prijedorskim logorima su dokazane stotinama svjedočenja logoraša na sudu u Hagu, a logor smrti Omarska, kao i Keraterm i Tmopolje, formiran je i funkcionalan od maja 1992. godine odlukom tadašnjeg Kriznog štaba, koji nasilno preuzima svu vlast u tadašnjoj opštini Prijedor. Logor Omarska, poznat po mučenjima sa zapaljenim kamionskim gumama, najpoznatije po bezdušnim, pojedinačnim egzekucijama na poligonu logora i po opkladama čuvara, koji u tom ljetnjem periodu ubijaju logoraše koji su prethodno satima stajali bez vode i hrane, a tijela ubijenih su zatim tu ostajala ležati i danima. Logor Omarska i danas podsjeća na nerealizovani dug i tadašnje obećanje kompanije ,,Arcelor Mital* o kreiranju memorijalnog centra Omarska, a za naše zajedničko bolje sutra. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, nastojeći prekinuti kontinuitet zločina ovih područja širenjem istine kako o periodu 1992-95.,tako i u 2. Svetskom ratu, te istrajnom borbom za pravdu i prava logoraša u BiH želi institucionalizirati zaštitu logoraša i drugih žrtava torture na području cijele naše države adekvatnim, a ne samo formalnim zakonskim tješenjima. Zakon o logorašima i oslobađanje logoraša torture troškova Prvobranilaštva RS", su naš apsolutni prioritet današnjice
Medije molimo da uvažavajući logoraše, ali i sve povratnike na prostorima cijele države, zajedno sa Savezom, doprinesu pamćenju i širenju istine, jer samo naše zajedničko djelovanje je osvjetljavanje tmine laži i prevara koje se danas opet šire svijetom, i samo zajedno cemo uspjeti..
DA SE NE ZABORAVI- DA SE NE PONOVI!

Predsjednik Saveza-legeraša u Bosni i Hercegovini

prof.Seid Omerović mr.ecc.

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.