Izdvajamo

 

Hefta sa dosta lijepim vremenom i raja počenje sa pripremama za proljetne radove.

Svaki dan prolazim pored kuće od Harke Dergić, ponekad se zaustavima da se našalimo, porazgovaramo, izgalamimo... Znam da u zadnje vrijeme ne izlazi često iz kuće i kad sam je vidio da unosi drva iskočio sam iz auta da je uslikam i kažem da je simulant i razmažena, naravno ona zna da se ja šalim.
Kaže mi ako hoću da pričamo da idem u kuću. Ja bezobrazno koristim priliku da uključim kameru i da najzad i sa njom napravim priču. Kaže mi da slikam i snimam šta god hoću ne boji se nikoga, kao neki drugi.

Priča mi Harka o svom životu prije rata i poslije rata, kako se borila kroz život. Kako se vratila u Kozarac, svoje rodno mjesto Kamičani. Takođe kako su se uselili u školu u Kamičanima i kako je slobodno tražila od naše raje da im pomognu.

U jednom momentu mi reče kako je Dara umrla i kako su je njene komšija sahranili u Pravoslavno groblje. Podsjeti me da sam i ja objavljivao priču o Dari Samardžija, ženi Pravoslavki koja je u ratu odbila da ostane sama kod kuće ili da ide kod brata Jove u Banja Luku, već je sa svojim komšijama otišla u logor Trnopolje, a zatim dalje u izbjeglištvo.
Poslije rata se vratila opet sa svojim komšijama i sa njima čekala da se njena kuća izgradi i da useli u svoju kuću. Nije uselila u svoju kuću, umrla je 1999. godine. Novinari su, 2019.god. objavili priču o Dari.

Harka me moli da odem uslikati spomen ploču pa će mi pričati dalje. Morao sam i to učiniti, malo sam tražio ali i našao.

Kad sam ponovo došao kod nje ona mi priča da je jedan dan kod nje došao Hafiz Amir ef Mahić Glavni imam u MEDŽLISU Kozarac i pitao je da mu pokaže gdje je Dara sahranjena.
Već nakon desetak dana Hafiz Amir ef Mahić je postavio spomenik Dari Samardžija u znak poštovanja.
Harka mi, sva ponosna  kaže da ovaj spomenik priča priču kakav je Hafiz Amir ef Mahić  čovjek.

Ove hefte Islam-Kićo Melkić i njegova grupa su pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju kuće, zamjena krova, stolarije i navlačenje fasade, na kući od Jasminke Alukić. Svima nam je poznata situacija ove porodice i kako živi.
Kićo kaže da vjeruje u merhametluk naše raje i ubjeđen je da će se raja odazvati ovoj akciji.

Na slici ispod je broj računa na koji možeta uplatiti donaciju za ovu akciju, a oni koji su ovdje mogu to učiniti i kod  Kiće.

Juče su uprava kluba i simpatizeri FK Bratstva napravili akciju na igralištu. Prešli su brnaćama po igralištu i pokupili sitno kamenje, kako bi Sabitu Čustiću pripremili teren za dalje radove. Dogovorili su sa firmom "Rasadnik Čustić" vlasnik Sabit Čustić, da pripremi teren i posije travu na igralištu. Uprava FK Bratstvo su ubjeđeni da će jesenju sezonu, ove godine, igrati na svom igralištu.

Opet ja sa Sakibom Salkanovićem i opet nam nešto smeta. Prošle godine smo pokazivali izvor Sedra kod Stare pilane i ništa se nije desilo. Kaže Sakib možda upali drugi put, kao što je upalilo i sa Spomen Obilježjem iz drugog puta.
Sedra je jedan od simbola Kozarca. Presušila je, ili kako neki tvrde da je vrelo pobjeglo.

Nezvanično saznajemo da je Sedra u nadležnosti Nacionalnog parka Kozara, ali koliko su oni zainteresovani da rekonstruišu izvorište ne znamo. Predpostavljamo da ćemo se načekati. A sjetim se prije dvije godine ovdje su mnogi stajali u redu da naspu vode sa Sedre.
Sakib i ja se pitamo znaju li oni u Nacionalnom parku da je Sedra presušila. Pa mi kozačani ne znamo i pored toga što smo već pisali o ovom slučaju.

Nadamo se da će ovo neko pročitati.

Slika mog voćnjaka. Ovo je za one koji traže od mene da slikam moj voćnjak.

Ove hefte zujim kroz Kalatu ili ulica Rade Kondića. Zujio sam sa Enom Bešićem. On mi je pričao o raji iz ovog dijela Kozarca.
Eno je dosta poznat i omiljen u Kozarcu. On ima dvije kćerke ima unučadi. Kaže da je prije rata radio u "Štampariji" u Kozarcu.

Dok slikam kuće, on mi priča da ovdje sad nema puno raje, a ljeti bude puna ulica.

Ovdje smo morali preko vode do Specijalca, tako ga u šali zovemo, a pravo ime mu je Besim Blažević. Kad ga slušamo baš je neozbiljan, ali u stvari ovo je posebno ozbiljan fin čovjek i dobar jaran. Ne pita ko si kad treba pomoći. Kod njega je sve uredno i pod špagu. Izuzetno vrijedan čovjek.

Ko se još sjeća Hake i kafane kod Hake. Za mlađe generacije koji ne znaju i nisu čuli, ovo je bila poznata Hakina kafana. Ovdje su se okupljali čaršijska raja, te raja iz Brđana, Bešića, Kamičana. Često su izbijale tuče... O hakinoj kafani se može jako puno pisati. Ipak pisanje o Hakinoj kafani prepustam nekom ko se više sjeća ove kafane.

Dzemat Gornji Jakupovici je jedan od najmanjih dzemata na podrucju Kozarca. Iako smo jedan od manjih dzemata, do sad smo sve aktivnosti s hajrom postizali a nase najvece zadovoljstvo je bilo otvorenje nase dzamije 27.jula 2019.
Nakon mnogih sugestija, kako dzematlija, tako i ljudi koji su dolazili na dzenaze stvorila se uistinu potreba za izgradnju musalle.
Nedavno smo na stranici naseg dzemata objavili idejno rjesenje musalle, koje su odobrili dzematlije te su neki vec dali svoj novcani doprinos u izgradnji iste.

Ovim putem obavjestavamo i siru javnost da je pokrenuta akcija za izgradnju musalle uz koju ce biti izgradjena i ploca sa imenima nasih sehida sa podrucja Gor. Jakupovica.
Ispred dzematskog odbora mi vam se unaprijed zahvaljujemo i nadamo se da cemo s hajrom ovu akciju privesti kraju.

AKCIJA UTOPLJAVANJA DŽEMATSKE(VAKUFSKE) KUĆE I PROMJENA STOLARIJE

Drage i poštovane džematlije džemata Hrnići, dragi naši Kozarčani,

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Ovom prilikom vas želimo obavijestiti da je na skupštini džemata održanoj 30.09.2022.god., donešena odluka da se krene u hairli akciju: postavljanja stiropola i fasade na džematskoj (vakufskoj) kući u našem džematu.

Do ove odluke se došlo zbog toga što smo određeni dio sredstava dobili od strane Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, ali nam je za završetak pomenute akcije potrebno još sredstava.

Stara drvena stolarija koja se nalazila na nekoliko prozora je već zamjenjena novom stolarijom, a potrebno je da se komplekt kuća utopli postavljanjem stiropola.

Pozivamo sve naše džematlije da se uključe u navedenu akciju da i ovaj hairli projekat zajedničkim učešćem privedemo kraju.

Za sve potrebne informacije i uplate možete se obratiti: imamu džemata Ajdinu ef. Hrniću na broj mob.: 062-547-670, mutevelliji džemata, h. Šerif Jakupović i blagajniku džemata, h. Almir Blažević ili na facebook stranici: Džemat Hrnići

Spisak donatora za akciju utopljavanja džematske (vakufske ) kuće u džematu Hrnići:

Hadži Mujkanović Hatema 1000 KM
Forić Bisera 1000 CAD
Hadži Šerif Jakupović i hadži Mevlida 1000 KM
Hadži Ajdin ef. i hadži Munira Hrnić 1000 KM
Sivac Amir 100 KM
Almir Kraišnik 50 KM
Mujanović Said 100 KM
Jakupović (Šerif) Elvis 200 KM
N.N. 1000 KM
Denić Nihad i Enisa 100 EURA
Nukić Dževad i Mevlida 100 KM
Ćehić Muhiba 20 KM
Ćehić Aza i Mirsad 50 KM
Mehmedagić Medina 100 EURA
Tadžić Šefika 100 EURA
Tadžić Suad 100 EURA
Hrnić (Šemso) Smail 300 KM
Nukić Šefik i Safeta 100 KM
Hrnić Almir i Mirsada 100 EURA
Dergić Safet i Zilhada 200 KM
Krkić Fikret i Sajma 200 KM
Krkić Salih 100 KM
Jaganjac Emir i Emina 50 KM
N.N. 50 EURA
Dergić Besim i Kelima 100 KM
Sivac Zilhada 100 KM
Jakupović Ilijaz 1000 NOK
Salih Jašarević zvani Denis 100 EURA
Nukić Alija i Medina 100 KM
Hadži Alija i Esma Talić 50 EURA
Hrnić Enes 50 KM
Softić Enes i Edisa 50 KM
Sivac Ismal 100 KM
Bešić Edhem 200 CHF
Porodica pred dušu rahmetli Čeliković Ajše 100 KM
Dergić Dževad i Mevlida 200 KM
Deumić Fadil i Džemka 100 KM
N.N. 100 KM
Hadži Blažević Omer 100 KM
Haris Dergić 100 KM
Jakupović Mahmut i Aida 200 KM
Dergić Jasmin 100 KM
Hrnić Sanel i Maida 100 EURA
Elkaz Rasim 50 KM
Mujkanović Nihad 50 KM
N.N. 50 EURA i 50 KM
Javor Anes 100 KM
Nukić Zijad 100 KM
Dergić Džemal 200 EURA
Hadži Balić Asima pred dušu svoga dida i nane rahmetli Tadžić Sulejmana i Have 1000 KM
Hadži Balić Asima pred dušu svoga dida i nane rahmetli Ale i Mine Bešić 1000 KM.
Mujkanović Ismet 50 KM
Dursum i Emira Ičić 200 CHF
Ekrem Žerić 100 EURA
Đonlagić Osman 500 KM
N.N. 100 EURA
Sefer Garibović 50 KM
Naser Balić 100 KM
Nukić Zilhad 200 KM
Nukić Hilmija pred dušu rahmetli Nukić Ramize 210 KM
Bešić Isak 100 KM

Mali oglas:

Vršimo usluge održavanje dvorišta, kosidbe njiva, voćnjaka i ostalih sličnih poslova, cijena po dogovoru na podrućju Kozarca
Kontakt telefon:
065/974-561
065/981-814
066/231-836
Telefon,viber, whatsApp

Danas na četvrtku malo raje. Ovih dva sata provedena u čaršiji, u nedostatku nekih kulturnih dešavanja, su vrijeme kad se raja malo opusti i poslije se vraćaju u stvarni život.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Inteligencija je sve više vještačka, ali su budale i dalje 100% prirodne. 

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...