Izdvajamo

Samo prije nekoliko godina, uspješni biznismen u Norveškoj, rođeni Kozarčanin Jusuf Arifagić, svoj kapital je uložio u domovini i tako zaposlio ljude, podstaknuo povratak i doprinio razvoju svog rodnog kraja. Primjenio je recept koji je baziran na naučnim dostignućima koje su Norvežani istraživali punih 75 godina u oblasti poljoprivrede.

Podsjećam da se na ovoj farmi, u vrhunskim uslovima, uzgajaju najkvalitetnija crvena govečad, najviše cijenjena u svijetu. Ona slušaju klasičnu muziku, u klimatiziranim i osvjetljenim prostorima, leže na udobnim prostirkama, a pored redovnog kupanja, imaju i tretman masaže. Muzika ih opušta, posebno sevdalinka i klasična, tako da dnevno daju minimum dvadesetpet litara mlijeka.

Konferenciju 'Saradnja u sektoru poljoprivrede između Norveške i Bosne i Hercegovine', koja je održana 7. aprila 2016. godine, organizirala je kompanija Arifagić Investment d.o.o.
60 poljoprivrednih proizvođača iz Norveške i zadruge Geno i Nortura ( oko 30 hiljada članova) su bili prisutni, a posjeta je trajala od 6. aprila do 9. aprila 2016. godine.
Cilj konferencije je nastavak saradnje sa norveškim farmerima i sagledavanje mogućnosti oko preuzimanja jednog dijela proizvodnje za potrebe norveškog tržišta u mliječnom sektoru i mesnoj industriji.



Tokom konferencije, predstavljena je domaća mliječna industrija, te nove mogućnosti proizvodnje u sektoru poljoprivrede u BiH.

Na poslovnoj konferenciji svoja obraćanja i prezentacije su imali:
- Nj.E. Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH;
- Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH;
- Radmila Čojo, pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS;
- Jan Ole Mellby, predsjednik uprave zadruge Geno, Norveška;
- Tor Arne Sletmoen, direktor kompanije Geno Global, Norveška;
- Izudin Saračević, premijer Unsko – sanskog kantona;
- Zinajda Hošić, načelnica odjeljena za privredu i poljoprivredu grada Prijedor;
- Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac;
- Armin Halitović, načelnik opštine Bosanska Krupa;
- Vitomir Penavić, Belje d.d., Hrvatska;
- Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo;
- Drago Vučić, regionalni FIPA predstavnik u Banja Luci.



Naredni dan gosti iz Norveške posjetili su mljekare Mlijekoprodukt i Meggle, kao i gradove Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac. Saradnja sa norveškim partnerima će biti nastavljena i u budućnosti, posebno saradnja u mliječnom sektoru i mesnoj industriji kao i naučnim dostignućima

Kozarac.eu

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.