Izdvajamo

 

Lokalna zajednica Sanskog Mosta uznemirena je nedavnom odlukom o izdavanju dozvole Lovačkom društvu “Sana” za odstrel mrkog medvjeda. Mrki medvjed, strogo zaštićena vrsta u Federaciji BiH, vitalan je dio našeg ekosustava. Odstrel ove životinje izaziva brojna pitanja o prioritetima i strategijama upravljanja divljim životinjama.

Mrki medvjedi igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja šuma. Hranjenjem plodovima i orašima, doprinose širenju sjemenki i rastu drveća. Time posredno utječu na stabilnost tla i sprječavaju eroziju. Njihova prisutnost je također pokazatelj zdravog i nedirnutog ekosustava.

Odluka o odstrelu može dovesti u opasnost opstanak i onako male populacije mrkog medvjeda u našoj regiji. Lovstvo kao način upravljanja divljim životinjama treba se temeljiti na načelima održivog razvoja. U protivnom, riskiramo da trajno poremetimo ekosustav i lišimo buduće generacije mogućnosti da vide ove impozantne životinje u divljini.

Pri donošenju ovakvih odluka neophodno je uzeti u obzir mišljenje stručnjaka iz područja zaštite životne sredine i biologije divljači. Treba razmotriti alternative lovnom turizmu i edukaciji o značaju mrkog medvjeda za opstanak zdrave prirode.

Sanski Most ima potencijal da se profilira kao grad koji brine o zaštiti okoliša i promociji održivog razvoja. Zalažemo se za transparentan dijalog s ciljem očuvanja mrkog medvjeda i njihovog staništa. Budućnost našeg grada i njegove okoline treba temeljiti na harmoniji s prirodom, a ne na dominaciji nad njom.

Sanum

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.