Izdvajamo

 

U Prijedoru je danas organizoivana kampanja "Poštuj život, ne oružje" .

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan pozvao je danas sve građane koji imaju nelegalno oružje i oružje koje se ne može nabaviti po zakonu da ga predaju bez ikakve odgovornosti.
Karan je danas boravio u Prijedoru gdje je organizovana kampanja "Poštuj život, ne oružje" i podjela promotivnog letka sa ciljem upoznavanja građana o procedurama u slučaju saznanja o nelegalnom posjedovanju ili pronalaska vatrenog oružja.
" Najveći broj krivičnih djela , a u vezi sa oružjem se dešava zapravo u našim blizini i nažalost sa onom najmlađom populacijom za koje su oružje i minsko-eksplozivno sredstvo igračka i tako imamo tragične posljedice", izjavio je Karan novinarima u Prijedoru.
On je dodao da je svako nelegalno oružje, odnosno ono oružje koje ne možete imati po zakonu ,različite vrste oružja i ubojitih sredstava koja su vjerovatno ostala iz odbrambeno-otadžbinskog rata , sada postala prijetnja.
" Svako onaj ko misli da se riješio neke bombe tako što je bacio u neku rijeku ili šumu zapravo je direktno ugrozio možda nekog iz svoje porodice, nekog šetača, izletnika i stoga molimo sve građane koji imaju nelegalno oružje da ga predaju bez bojazni za ikakvu odgovornost" poručio je Karan.
On je dodao da se ova akcija ne može provoditi parcijalno već na području cijele BiH te iznio podatak da je od septembra prošle godine ovo ministarstvo prikupilo gotovo 800 komada nelegalnog oružja koje su građani predali kroz ovu akciju i gotovo 3000 komada municije.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je došao da podrži ovu kampanju Ministarstva unutrašnjih poslova.i kao gradonačelnik i kao građanin.
" O ovome treba pričati i ovo je jako važna tema i mislim da uz svakoj lokalnoj zajednici ovo ministarstvo radi sjajan posao jer podiže svijest građana o ovom problemu", rekao je Javor.
On je apelovao na građane Prijedora da se jave u PU Prijedor i dfa dobrovoljno oredaju nelegalno oružje.
Načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica je ukazai da značaj ove akcije u smanjivanju broja incidenata koji su povezani sa vatrenim oružjem
" Dosta ljudi ne zna da može predati oružje bez krivične odgovornosti jer zakon predviđa amnestiju, oslobađanje od odgovornosti za takvu dobrovoljnu predaju", rekao je Milojica.
On je dodao da je u prethodnom periodu PU Prijedor provodila represivnu akciju " Kalibar" te iznio podatak da je u ovoj godini evidentirano 38 krivičnih djela nedozvoljene proizvodnje, promet oružja ili minsko eksplozivnih sredstva.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje kampanju "Poštuj život, ne oružje" uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i agencija za sprovođenje zakona u BiH, sa ciljem poziva građanima na konkretnu opštu akciju, kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja. Kampanja je podržana kroz projekat "Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH", kojeg finansiraju NJemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH.

prijedorgrad

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.