Izdvajamo

U protekla dva dana na području našeg grada dogodio se veći broj saobraćajnih nesreća u kojima je uglavnom nastala materijalna šteta uz nekoliko lakših povreda.

S obzirom na vremenske (ne)prilike nesreće su uglavnom posljedica lošijih uslova na putevima kao i neprilagođene brzine.

Kako nam je potvrdila Zvezdana Alendarević, portparol CJB Prijedor, na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka u mjestu Kozarac jutros oko 5:15 časova dogodila se saobraćajka u kojoj je jedno lice teže povrijeđeno.

Naime, putnički automobil „Opel Astra“ kojim je upravljalo lice B.K (1991) iz Prijedora je, iz za sada nepoznatih razloga, „sletio“ sa ceste.

Tom prilikom teže tjelesne povrede zadobila je Lj.Đ. (1961) dok je lakše povrede zadobilo lice M.D. (1975) oboje iz Prijedora.

Uviđaj su obavili policijski službenici CJB Prijedor.

Na kraju apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme i da vožnju prilagode uslovima na cestama, bilo onim lokalnim ili onim magistralnim.

Tekst i foto ilustracija – Nijaz Huremović/Aleksandar Drakulić

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.