Izdvajamo

Danas smo u Prijedoru obilježili 30.august - Međunarodni dan nestalih osoba.

Okupili smo se u ime svih roditelja, supruga, braće i sestara nestalih osoba koji se na svaki telefonski poziv javljaju sa zebnjom, nadajući se da će im se saopštiti informacija o njihovim najmilijim članovima porodica koja je bolna ali za njih ipak utješna.

U ime sve djece koja se malo ili nimalo ne sjećaju svojih roditelja a svoje mišljenje o njima formiraju na osnovu informacija koje dobiju od drugih, te koji svoje radosne trenutke proslave matura, diplomskih radova, vjenčanja, rođenja dece preživljavaju sa tugom jer im roditelj u tim momentima nedostaje - neko ko je njima vrlo bitan s kim bi podijelili te trenutke, a oni do danas ne znaju ni mjesto ukopa i njihovog vječnog prebivališta.

I danas smo podsjetili da 644 još uvijek nepronađene osobe iz Prijedora nismo zaboravili i nećemo prestati da zahtijevamo od svih onih koji mogu i moraju da rade na tome da se što prije pronađu.
Pročitali smo pismo ispred Udruženja porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije koja su okupljena u Regionalnu koordinaciju. Porodice nestalih sa svih strana, iz cijelog regiona, su već dugo jedinstvene da je pitanje nestalih osoba iznad svih politika i uvjerenja, da je to najteže humanitarno-pravno pitanje na ovim prostorima i da je zajednička borba jedini put do istine.

U pismu je zatraženo od svih vlada, parlamenata, sabora, skupština, vijeća, svih vršioca vlasti i predstavnika političkih partija u regionu sa prostora bivše Jugoslavije da prestanu sa licitiranjem i zloupotrebom žrtava u dnevnopolitičke svrhe ili za sitne profesionalne interese.

I na kraju, apelujemo na sve ljude koji imaju saznanja kojima mogu doprinijeti u riješavanju sudbina nestalih : SKUPITE HRABROSTI I JAVITE INFORMACIJE O NESTALIMA. NAMA ĆETE POMOĆI, A SA SEBE SKINUTI TERET.

Udruženje Prijedorčanki Izvor

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.