Izdvajamo

 

Arat Semillah, 20-godišnji afganistanski izbjeglica, sahranjen je u bosanskom gradu Prijedoru. Nakon što su našeg pomoćnika Nihada kontaktirali njegovi rođaci koji su ga tražili ili Njegovi posmrtni ostaci, naš pomoćnik Nihad je kroz istraživanje, kontakt sa lokalnim stanovništvom i uz pomoć vlasti uspio pronaći njegovo tijelo i suorganizovati zabavu Gotovo. Arat je samo jedna od mnogih žrtava koje tvrđava Evropa ima na savjesti: srušio se u rijeku Save između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Na sahrani je bio prisutan njegov rođak iz Njemačke. Ranije sam saznao da je Arat vlasti sahranjen od strane vlasti na Srpskom pravoslavnom groblju - bez uobičajenih vjerskih svečanosti. Zahvaljujući saradnji i dijalogu sa vlastima i imamima uspjeli smo da Arat dobije islamski ukop u Prijedoru", javlja naš pomagač Nihad.

"Sad bar Aratova majka zna da ima sahranu, ima grob sa njegovim imenom i njeno srce je još tužno, ali bar malo mirnije - sa više jasnoće i sigurnosti", rekla je Aratova rođaka, koja je govorila za sahranu stigla iz njemačkog U redu.

Nihad je ove godine i posljednjih godina radio na nekoliko slučajeva smrtnih slučajeva na balkanskoj ruti. Nekoliko priča o poginulima i nestalima duž spoljnih granica EU već je bilo dio našeg rada u Austriji.
Ostajemo u toku, ne zaboravljamo ljude!

FB SOS Balkanroute/ foto: Nijaz-Caja Huremović

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...