Izdvajamo

Sarajevo, 09. 09. 2020.

Reakcija Stranke za BiH na pokušaj gradnje auto puta Banja Luka — Prijedor kroz pet bošnjačkih mjesnih zajednica Niste nas otjerali sa naših ognjišta genocidom, a sada nas želite otjerati "urbicidom" Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje pokušaj izgradnje auto puta Banja Luka — Prijedor kroz naselja pet mjesnih zajednica: Kevljani, Kamičani, Kozarac, Kozaruša i Trnopolje.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu jasno želi poručiti da mi pozdravljamo gradnju ovog auto puta. Uvijek smo cijenili svaki investicijski poduhvat u našoj zemlji, ali nikada nećemo dozvoliti da se auto put gradi kroz bošnjačka, povratnička naselja i na taj način ruši na stotine kuća i imanja.

Za nas je ovo pokušaj novog etničkog čiščenja i ono što u ratu nije učinjeno genocidom da se sada završi "urbicidom". Skrivanjem prednacrta i nacrta od očiju javnosti i od građana Kozarca, bez javnih rasprava, Vlada entiteta Republika Srpska i JP Autoputevi RS želi porušiti na stotine kuća, uništiti hektare i hektare obradive zemlje od koje živi i preživljava većina povratnika u Kozarcu i ostalim mjesnim zajednicama.

Još jednom pozivamo sve nadležne institucije entiteta Republika Srpska da se uključe u rješavanje ovog problema i iznađu alternativno rješenje trase auto puta, a da zaborave na rušenje povratničkih bošnjačkih kuća.

 

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegvinu

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.