Izdvajamo

 

Od ove godine prijedorski voćari imaju jednu brigu manje. Puštanjem u rad hladnjače u Omarskoj imaju mogućnost da svoje proizvode na bezbjedan i kvalitetan način uskladište i prodaju po povoljnijim cijenama. U Poljoprivrednoj zadruzi “Kooperativa”, koja gazduje hladnjačom, ističu da je kapacitet dvije komore oko 400 tona i pozivaju voćare da iskoriste ponuđene mogućnosti.

“Kako je hladnjača počela da radi, voćari imaju sigurnost. A to znači da imaju i mogućnost da proširuju proizvodnju”, kaže dugogodišnji voćar Dalibor Jović.

Poljoprivredna zadruga “Kooperativa” nudi više modela saradnje sa voćarima. U zadruzi ističu da je cilj da se kompletan prinos sa prijedorske regije otkupi ili skladišti uz određenu nadoknadu.

“Sa zadrugarima i kooperantima uglavnom idemo na ugovoreni odnos. Uzmemo voće, držimo ga na čuvanju i gledamo da postignemo što bolju cijenu. Zadruga naplati svoje troškove i onda po što boljoj cijeni isplatimo kooperante”, ističe Radivoj Vujković, direktor “Kooperative”.

Do kraja sedmice u hladnjači u Omarskoj trebalo bi da počne sa radom linija za hladno cijeđenje sokova. U Poljoprivrednoj zadruzi “Kooperativa” planiraju izgradnju novog objekta, gdje bi, između ostalog, bili smješteni sušara i hladnjača za zamrzavanje sitnog voća. Do kraja oktobra traje javni poziv za podizanje novih voćnih zasada, a u zadruzi obećavaju svu neophodnu edukativnu i stručnu pomoć.

Kozarski

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.