Izdvajamo

 

Danas 11.06.2023, poslije podne namaza u punoj Mutničkoj džamiji, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kozarac, upriličena je svečanost ikrar-dove povodom ispraćaja ovogodišnjih kozaračkih hadžija.

Odlazak na hadž je istinska želja svakog iskrenog muslimana i muslimanke. Dočekati svoj ispraćaj na hadž oduvijek je značilo i znači uspjeh svakog muslimana koji po povratku doživotno nosi titulu hadžija ili hadži – hanuma. Pred njihovo putovanje organizuje se ikrar dova na kojoj se obznanjuje da musliman želi ispuniti petu islamsku dužnost, obaviti hadž. U bosanskoj tradiciji islama ona se još naziva hadžijska ili dova za ispraćaj hadžija.

Nakon podne namaza, prisutnima se obratio imam Jasmin ef Glamočanin, a zatim i glavni imam IZ Kozarac Hfz.Amir ef Mahić. On je pričao o značaju pete islamsku dužnosti, odlaska na hadž. On je u svom govoru istakao značaj i smisao hadža, te ukazao na značajnost hidža. Ukazao je na osnovne elemente koji povezuju hadž i hidž. Zatim je istakao naš lijepi običaj da se Ikrar-dova uči, za sve buduće kozaračke hadžije, ovdje u džamiji.

Mr.Amir ef Mahić je predstavio buduće hadžije, među kojima je i njegov sin Mahić Zekerijja. On je ove godine najmlađi hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnje hadžije koje polaze iz Kozarca

Arifagić Refija (Mutnik-Stari Grad)
Đonlagić Fatima (Kamičani)
Turkanović Sada (Kamičani)
Mahić Zekerijja (Kamičani)
Mahić Amina (Kamičani)
Talić Esma (Kozaruša)
Kenjar Azra (Kamičani)

Foric Taib (Kamičani)-bedel h. hafiz Amir-ef. Mahić
Kenjar Muharem (Kamičani)-bedel h. Ilijaz Kenjar
Jakupovic Ramiza (G.Jakupovići)-bedel h. Samir
Forić Hatemina (Kamičani)-bedel h. Osme Forić

Čirkin Šefik (Kozaruša)-bedel h. Sakib-ef. Džaferović
Melkić Mirzet (Kozaruša)-bedel h. Mina Melkić
Jakupović Ahmet (S. Jakupovići)-bedel h. Midhet Jakupović
Jakupovic Zumra (S.Jakupovići)-bedel h. Nermina Jakupović

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...