Izdvajamo

 

U okviru projekata za koje je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u potpunosti obezbjedilo sredstva realiziran je projekat uređenja parking prostora ispred Šehidskog mezarja Kamičani.
S ciljem adekvatnog uređenja ovog prostora i osiguranja velikog parking prostora bilo je u prvoj fazi radova potrebno postaviti cijevi u grabu, te ih betonirati uz izgradnju šahtova. Nakon toga prostor je pripremljen za asfaltiranje, te je asfaltirana cjelokupna dionica čija je duljina 180 metara, a prosječna širina 4 metra. Osim navedenog, uređen je i preostali dio neasfaltiranog prostora uz glavnu kapiju i invalidsku rampu. Preostaje još da se parking mjesta ocrtaju i obilježi uzdužna saobraćajnica.

Realizacijom ovog projekta u budućnosti će biti omogućeno svakodnevno koristenje ovog parking prostora za automobile, dok će se prilikom obilježavanja 20. jula i drugim povodima ovaj prostor moći idealno koristiti za parkiranje autobusa. Osim navedenog, uređenjem ovog prostora uljepšan je okoliš Šehidskog mezarja i jedne kozaračke mahale i ulice.
Za realizaciju cjelokupnog projekta Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom dr. Edinom Ramićem investiralo je 69.000,00 KM.
Najsrdačnije se zahvaljujemo ministru Ramiću i njegovom ministarstvu koji su do sada podržali mnoge projekte Medžlisa IZ Kozarac, te našim političkim predstavnicima koji, također, doprinose realizaciji istih.

MIZKozarac

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.