Izdvajamo

Sportska i gastro takmičenja, ples, pjesma i, vjerovali ili ne – sunčano vrijeme – tako je danas bilo na Mrakovici gdje su održani “Dani zime na Kozari”, jedanaesti po redu.

A, sudeći po gužvi, možda i najposjećeniji. Sport, pjesma, ples i dobra hrana, na Mrakovicu su privukli hiljade posjetilaca. Najviše pažnje, i ove godine, privukla su takmičenja u nesvakidašnjim disciplinama.



Zabave nije nedostajalo – svirali su tamburaši, kolo se igralo. I sve dok je trajalo gastro takmičenje. Kotlići su se krčkali, suvo meso i slanina natanko rezali. Uz neizostavnu čašicu domaće rakije, gastro dio manifestacije nije mogao da omane.

Svake godine je sve više posjetilaca na Kozari koju treba čuvati i razvijati, poručili su organizatori. Kako je krenulo, nadati se najuspješnijoj sezoni jer gostiju, hvala Bogu, ima.



“Kozara je tako lijepa planina da onaj ko na njoj ne može da shvati koliko je lijepa a ko jednom dođe sigurno se vraća ponovo”, kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

I ovogodišnje Dane zime zajedno su organizovale potkozarske opštine. I u svima vjeruju da vrijeme Kozare, kao zimske turističke destinacije, tek dolazi.

Tekst ATV
foto: Nijaz-Caja Huremović

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.