Izdvajamo

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar izjasnili su se da nisu krivi.

Optužnica ih tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su u periodu od 24. maj 1992. godine do polovine augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada vojske, policije i paravojnih jednica Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo općine Prijedor, optuženi učinili, podstrekavali i pomagali progon civilnog nesrpskog stanovništva na širem području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Progon je vršen na etničkoj i vjerskoj osnovi, pri čemu je vršen napad na civilno nesrpsko stanovništvo uz djelovanje artiljerije po civilnim naseljima, a kasnije upadom naoružanih vojnika, i to ubistvima, prisilnim nestancima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava.

S tim u vezi optužnica Tužilaštva BiH tereti ih da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

 

Autor: Fena


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

kisa u Kozarcu (2014.).jpg

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.