Izdvajamo

Stanje u voćnjacima širom Potkozarja, ove godine, je i više nego dobro tvrde poljoprivredni stručnjaci napominjući da iznadprosječan prinos često može izazvati i štete na voćkama posebno se loše odraziti na formiranje pupoljaka za iduću godinu. Stoga je neophodno primjeniti tretmane prorjeđivanja roda. MGT

Mirko Jokić poljoprivredni stručnjak Republički resor za pružanje stručnih usluga poljoprivrede kaže da ukoliko se ne povede pravilno računa o agrotehnici, ove sezone, može da dođe do jedne druge pojav,e a to je da zasadi prerode. Ako do toga dođe onda ćemo iduće godine imati smanjenu rodnost. Stoga je neophodno se u zasadima šljive i jabuke obavezno povede računa o pravilnoj ishrani voćaka tokom cijelog vegetacijskog perioda kako bi stabla imala dovoljno hrane.

Jokić kaže da se kod jabuka treba skrenuti posebna pažnju tokom prorjeđivanja, jer za razliku od drugih voćaka njen rod u povoljnim vremenskim uslovima zna biti pretjerano velik što iscrpljuje biljku i izaziva mogućnost da iduće godine ne rodi.

Kozarski vjesnik

 


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

duga nad kozarcom (2012).jpg

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.