Izdvajamo

Stanje u voćnjacima širom Potkozarja, ove godine, je i više nego dobro tvrde poljoprivredni stručnjaci napominjući da iznadprosječan prinos često može izazvati i štete na voćkama posebno se loše odraziti na formiranje pupoljaka za iduću godinu. Stoga je neophodno primjeniti tretmane prorjeđivanja roda. MGT

Mirko Jokić poljoprivredni stručnjak Republički resor za pružanje stručnih usluga poljoprivrede kaže da ukoliko se ne povede pravilno računa o agrotehnici, ove sezone, može da dođe do jedne druge pojav,e a to je da zasadi prerode. Ako do toga dođe onda ćemo iduće godine imati smanjenu rodnost. Stoga je neophodno se u zasadima šljive i jabuke obavezno povede računa o pravilnoj ishrani voćaka tokom cijelog vegetacijskog perioda kako bi stabla imala dovoljno hrane.

Jokić kaže da se kod jabuka treba skrenuti posebna pažnju tokom prorjeđivanja, jer za razliku od drugih voćaka njen rod u povoljnim vremenskim uslovima zna biti pretjerano velik što iscrpljuje biljku i izaziva mogućnost da iduće godine ne rodi.

Kozarski vjesnik

https://www.youtube.com/watch?v=jH20QD_QPB0

 

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.