Izdvajamo

Policijski službenici Policijeske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 21.02. do 23.02.2018. godine, realizovali su regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu korištenja bezbjednosnog pojasa i posebno prilagođenih sjedalica za djecu.

U toku akcije ukupno je sankcionisano 314 učesnika u saobraćaju, od kojih je po akcentu akcije sankcionisano 217 ili 69,10%.

Zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa sankcionisana su 183 učesnika u saobraćaju, te 34 zbog nekorištenja posebno prilagođenih sjedalica za djecu.

Tokom akcije sankcionisano je i 97 učesnika u saobraćaju za ostale prekršaje a koji nisu bili akcenat akcije.

Zakonska obaveza učesnika u saobraćaju je da tokom kretanja vozila i prevoza djece, koriste bezbjednosni pojas i sjedalice za djecu. U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da u putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od 5 godina isključivo u posebno prilagođenoj sjedalici, koja je za sjedište pričvršćena pomoću bezbjednosnog pojasa. Djeca od 5 do 12 godina prevoze se na zadnjem sjedištu na posebnom podmetaču prilagođenom njihovoj visini koja omogućava upotrebu bezbjednosnog pojasa. Djeca do 12 godina ne smiju se prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da se djeca do 2 godine smiju prevoziti na prednjem sjedištu u bezbjednosnoj sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače, suvozače i putnike da koriste bezbjednosni pojas, kao i na obavezu korištenja posebno prilagođenih sjedalice za djecu, te da poštuju i druge zakonske propise, kako ne bi ugrozili svoju bezbjednost i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.


PU Prijedor

foto: ilustracija

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.