Izdvajamo

Otvorena vrata Evropske unije za naše radnike, kao i neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, dovela su do pojave deficitarnosti pojedinih kadrova u našoj privredi. Ta pojava nije zaobišla ni naš grad, na šta ukazuju i podaci prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje RS. Kod visoko obrazovanih kadrova nedostaje inženjera elektrotehnike, mašinskih inženjera svih profila.

– Nedostaje nam logopeda, defektologa, profesora matematike, fizike, biologije i njemačkog jezika – kaže Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale Prijedor, Zavoda za zapošljavanje RS. Fali i zanatlija, pa su traženi operateri CNC mašina, instalateri solarnih panela, obućari, krojači, stolari, armirači, zidari, stolari…

Nedostatak kvalifikovane radne snage osjetili su i u preduzeću “Cromex”, pa su se odlučili da sami krenu sa stvaranjem potrebnog kadra, tačnije operatera CNC mašina. Tako su prošle godine obučili šest potrebnih radnika. U “Cromexu” dodaju da se radnici mogu zadržati samo dobrim uslovima rada, prije svega dobrim platama.

 

– U suprotnom ih je teško spriječiti da sreću potraže preko granice. Uložite u tu djecu, u tehnička sredstva, a nakon izvjesnog vremena oni vam odlaze. Ali, moram reći da je u “Cromex-u” atmosfera pozitivna. Radimo za izvoz imamo puno posla i mi razgovorom sa radnicima nastojimo da vidimo kako stvoriti što bolje uslove kako ne bi otišli – rekao je Enes Pehlić, direktor “Cromex-a”.

https://www.youtube.com/watch?v=DqvPYNWeM7U


RTV Prijedor

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)