Izdvajamo

Prijedorska udruženja već šest godina su pod finansijskim embargom. Ni marke nadležne vlasti, kako u Prijedoru i Republici Srpskoj tako ni one u Sarajevu, nisu izdvojile kako bi se pomogao rad ovih organizacija.

Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, ogorčen je zbog ovakvog sramnog odnosa prema žrtvama.

- Borili smo se svih ovih godina da dokažemo da je do kraja ljeta 1992. godine u Prijedoru ubijeno 3.176 civila, među njima i 102 djece i 256 žena, da je u logore bilo zatvoreno više od 31.000 prijedorskih nesrba te da je više od 50.000 Bošnjaka i Hrvata protjerano i da im se pokušao izbrisati svaki trag na ovom prostoru. Nažalost, finansijsku pomoć nemamo ne samo u RS nego ni iz Sarajeva. Očito je da niko u vlasti, ni srpskoj, ali ni bošnjačkoj, ne želi da se zna istina, nije im u interesu - kaže Duratović.

Razočaran je i u bošnjačke intelektualce, koji, kako kaže, kao i predstavnici vlasti u Prijedoru nisu bili od ekshumacija iz najveće masovne grobnice Tomašica.

- Priča o genocidu i njegove posljedice ne mogu se rješavati „na daljinski“ iz Sarajeva i javnim tribinama u Sarajevu, već je potreban terenski rad i podrška ljudima na terenu u RS, ljudima koji se bore protiv negatora genocida - ističe on.

 

Izostavljeni i iz Potočarske deklaracije

Duratović kao primjer navodi i 9. januar, kada je održana konferencija “Ostvarivanje prava i zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice na području entiteta Republika Srpska” u Srebrenici, na kojoj je usvojena Potočarska deklaracija, a niko od prijedorskih i kozaračkih udruženja nije bio pozvan.

- Niko iz susjednih opština s velikim brojem povratnika, Banje Luke, Doboja, Bijeljine nije bio pozvan. I onda sebi neko uzima za pravo da govori u ime svih predstavnika preživjelih žrtava genocida, porodica, povratnika, izbjeglih i raseljenih lica s područja entiteta RS, boraca i veterana. Govoriti možete samo u ime onih koji su vas izabrali da ih predstavljate, a to Prijedorčani, Kozarčani i mnogi drugi nisu - poručuje Duratović.

 

Avaz.ba

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.