Izdvajamo

Predstavnici svih osnovnih i srednjih škola grada Prijedora u period od 23.11. do 26.11.2017. posjetili su Trento (Italija), grad-pobratim Prijedora, s ciljem na razmjenu iskustava i upoznavanje obrazovnog sistema u pokrajini Trentino.
Ovo putovanje na prvom mjestu bilo je posvećeno projektu ”Zadrugarstvo u školama grada Prijedora“, u koji se uključila i naša škola. Posjeta je protekla obukom predstavnika škola u formiranju i funkcionisanju zadruga, po čemu su Trento i čitava pokrajina poznati.

Posjetili smo dvije školske zadruge u gimnaziji i u jednoj osnovnoj školi te se na licu mjesta uvjerili u njihovo funkcionisanje. Imali smo priliku da upoznamo uslove i regulativu za osnivanje i funkcionisanje školske zadruge. U nadi da ćemo i u našoj školi pokrenuti "Zadrugarstvo" nadamo se pozitivnoj saradnji sa roditeljima i lokalnom zajednicom.

Adisa Hercegovac Ihtijarević/ OŠ"Kozarac" Kozarac


Pogled niz Kozarac (2011.).jpg

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."