Izdvajamo

Udruženje građana OŠTRA NULA

Banjaluka, 02.11.2017.

Udruženje građana Oštra Nula vas poziva da se prijavite na jednodnevni seminar „Nulti čas kulture sjećanja“, koji će se održati 11. novembra u Socijalnom – edukativnom centru (Dr Mladen Stojanović 6) sa početkom u 10 sati.

U Bosni i Hercegovini, nakon 21. godinu od završetka rata, institucije nisu preuzele na sebe odgovornost da uspostave stabilniju atmosferu kada su u pitanju ratni zločni počinjeni od 1991. – 1995. godine. Autoviktimizacija s jedne strane i konstantno ignorisanje organizovanog zločinačkog djelovanja u ratu s druge strane, doveli su do toga da živimo u podvojenom društvu. Etnonacionalne političke elite su kroz obrazovni sistem i medije stvorili plodno tlo za širenje nacionalizma, kao najboljeg sredstva za podjele i dehumanizaciju društva.

“Seminar „Nulti čas kulture sjećanja“ ima za cilj da kroz radionice, diskusije i projekciju filma kod mladih ljudi osvjesti na koji način etnonacionalne političke elite upravo kroz obrazovanje i medije manipulišu našom recentnom prošlošću. Suočavanje sa prošlošću je dugotrajan i nimalo lagan proces, koji je neophodan ako želimo da gradimo bolje i humanije društvo u kome će se poštovati osnovne ljudske vrijednosti.”

Predavači na ovom seminaru će biti: Srđan Puhalo, socijalni psiholog i Tamara Šmidling, socijalna antropološkinja.

Na seminar „Nulti čas kulture sjećanja“ mogu da se prijave mladi iz BiH uzrasta od 18 do 28 godina.

Za učesnike i učesnice koji_e nisu iz Banjaluke biće obezbjeđena refundacija putnih troškova i smještaj.

Rok za prijavu na seminar je srijeda, 8. novembar. Prijavni obrazac možete naći OVDJE. Za sve dodatne informacije možete pisati na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Ovaj seminar organizujemo u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert.

Dnevni red:

10.00 – 10.15 – Pozdravljanje učesnika_ca

10.15 – 11.30 - Šta nas škola (ne) uči u procesu suočavanja sa prošlošću (Tamara Šmidling)

11.30 – 11.45 – Pauza

11.45 – 13.30 – Uloga medija u procesu suočavanja sa poršlošću (Srđan Puhalo)

13.30 -14.30 – Ručak

14.30 – 16.00 – Projekcija filma „Rad u nastajanju“ i razgovor sa akterima

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.