Izdvajamo

U Prijedoru je danas u povodu Kurban-bajrama turski Crveni polumjesec, zajedno sa predstavnicima turskog Diyaneta u ime dobročinitelja iz Turske, među kojima je i prva dama Republike Turske Emine Erdogan, podijelila kurbansko meso od 300 grla goveda, javlja Anadolu Agency (AA).

Klanje je obavljeno po halal certifikatu u prijedorskoj klaonici preduzeća „Agro-holding“.

Ove godine kurbani su darovani u Prijedoru, a podijeljeni su bolnicama, institucijama koje trebaju pomoć, šehidskim porodicama, te ljudima iz socijalno-ugroženih porodica.

Svi kurbanski paketi sadrže pet kilograma mesa, a ukupno je na nivou Bosne i Hercegovine podijeljeno 90 tona mesa.

Iz turskog Diyaneta poručuju da je glavni cilj da se kurbani podijele bošnjačkim povratničkim porodicama na području entiteta Republike Srpske.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Hasan efendija Velić kazao je za Anadolu Agency (AA) da je danas prvi dan Kurban-bajrama i da je to dan kada se prinosi žrtva, kao i dan kada se zbližavamo sa Allahom dž.š., sa komšijama, prijateljima i rodbinom.

“Kurban nas uči da budemo darežljivi. Kurban nas uči da budemo susretljivi sa drugima, da otvaramo vrata komšiji, jer u današnje vrijeme se praznik čestita i preko brojnih društvenih mreža i to je dobro, ali poruka Kurbana jeste da se otvore vrata komšiji i to je onda pravo zbližavanje i dijeljenje bajramske radosti“, rekao je efendija Velić.

On je istakao da danas kao predstavnik Medžlisa IZ Prijedor, u saradnji sa „Agro-holdingom“ vlasnikom prijedorske klaonice prisustvuje organizovanom klanju 300 grla goveda, odnosno kurbana, s obzirom da „Agro-holding“ posjeduje halal certifikat.

“Halal certifikat zahtjeva nazočnost vjerskog službenika kako bi sve to proteklo u skladu sa šerijatskim propisima“, istakao je efendija Velić, a prije klanja goveda pročitana su imena svih donatora iz Turske.

Iz Crvenog polumjeseca ističu da ovu aktivnost treba vidjeti kao poklon turskog naroda bratskom bosanskohercegovačkom narodu.

Turski Crveni polumjesec je jedna od najznačajnijih svjetskih humanitarnih organizacija, od svog osnivanja 1868. godine je milionima ljudi pružila pomoć.

Od 2007. godine u ime turskih dobročinitelja dijeli kurbane širom svijeta.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. Traje četiri dana, a dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazana.

Običaji nalažu da roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano dolaze prvog dana da čestitaju praznik dobijaju novčane darove. Takođe je običaj da se kuća i avlija posebno očiste za Kurban-bajram, te da se vjernici svečano obuku.

Izvor:Anadolu Agency (AA)


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na web-stranici: 92 gostiju i nema prijavljenih članova

kuruzovna (2015.).jpg

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović