Izdvajamo

Pozivamo građane i građanke općine Prijedor, ali i sve ostale, da nam se u srijedu 30. augusta 2017. godine pridruže u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba.
Okupljanje će započeti ispred Patrije, s početkom u 11:30 sati.

Tom prilikom ćemo pročitati imena osoba iz općine Prijedor koje još uvijek nisu pronađene, a nestale su u proteklom ratu. U tačno 12 sati ćemo pustiti balone na kojima piše pitanje s kojim njihove porodice žive sve ove godine: “Gdje su?”, te podijeliti letke koji pozivaju osobe koje imaju bilo kakve informacije koje bi mogle biti od koristi za pronalazak naših sugrađana i sugrađanki, da se jave.

Bilo bi nam drago ukoliko se pojavite u što većem broju, kako bismo porodicama nestalih osoba pokazali da nisu sami u svojoj patnji i da njihovi najmiliji nisu zaboravljeni.

 

Udruženje Prijedorčanki Izvor


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Ko je na web-stranici: 246648 gostiju i nema prijavljenih članova

Stara Razglednica iz Kozarca 4.jpg

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović