Izdvajamo

Monodrama “BH stend-drp tragedy”, novi komad prvaka drame Narodnog pozorišta u Sarajevu Josipa Pejakovića, biće izvedena u utorak, 29. avgusta na Kastelu, u organizaciji Artwork-a. Predstava je ozbiljna, ima stvaralački život, iz nje se može vidjeti dio istorije Bosne, kroz kritički ostvrt i komparaciju s periodom osmanske i austrougarske vladavine, kao i vremenom komunizma i današnje BiH.

"Smatrao sam da Bosnu ipak treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne s vicevima o Sulji i Muji. BiH zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardovani svih ovih godina kroz komedije", kaže Pejaković.

Za razliku od dosadašnjih predstava u kojima je govorio u ime drugih ljudi, u ovoj monodrami Josip Pejaković govori o sebi, o svom muzičkom angažmanu u travničkoj grupi "Veziri", nakon čega se posvetio glumi, te u svom prepoznatljivom stilu komentariše našu svakodnevnicu, prikazujući dio istorije Bosne i Hercegovine. Ulaznice po cijeni od 10 KM u prodaji od 21. Avgusta ispred RK “Boska”. Informacije na broj telefona: 066/905-399.

izvor: N.N.


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Ko je na web-stranici: 246654 gostiju i nema prijavljenih članova

hor (2015.).jpg

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."