Izdvajamo

U znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama bivšeg koncentracionog logora Omarska kod Prijedora ubijene u periodu 26. maj- 21. august 1992. godine te povodom 25. godišnjice koncentracionog logora Omarska, komemoracija za žrtve će se održati u nedjelju, 06. augusta 2017. godine u bivšem logoru Omarska (Prijedor).

Na taj dan prije 25 godina svijet je zahvaljujući novinarima ITN-a i Guardiana po prvi put imao priliku vidjeti izmučena tijela logoraša Omarske.

”Omarska nije bilo mjesto u kojem se sa logorašima sporadično okrutno postupalo ili u kojem su životni uslovi naprosto bili teški. Bila je to paklena sredina u kojoj su muškarci i žene bili lišeni najosnovnijih životnih potreba i čovječnosti. Omarska je bila mjesto gdje su ljude tukli svakodnevno i uz upotrebu đavolskih sredstava mučenja. Niko nije mogao biti u zabludi da je Omarska samo loše vođen zatvor – ona je bila zločinački poduhvat koji je smišljeno funkcionisao na način kojim se uništavao um, tijelo i duh ljudi koji su tu bili zatočeni.” – stoji u presudi Tribunala u predmetu “ Kvočka i drugi”.

Zbog zločina počinjenih u logoru Omarska došlo je do formiranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu. Prvi proces i prva presuda pred haškim Tribunalom bili su upravo za zločine počinjene u ovome logoru. Iz razloga masovnog silovanja u ovom logoru nad zatvorenim logorašicama silovanje je po prvi put u sudskoj praksi okarekterisano kao ratni zločin.U logoru Omarska bilo je zatočeno preko 3334 logoraša a oko 700 logoraša Omarske je ubijeno.

Organizatori skupa su Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša „Prijedor 92“ i Udruženje logoraša „Kozarac“ uz podršku Saveza logoraša u BiH.

Suorganizatori: Udruženje „Sedra“Holandija, Udruženje prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora.

Program:

08:30 – 09:00 - okupljanje kod spomen obilježja u Kozarcu
09:00 –polazak iz Kozarca u pravcu Omarske
10:00 – početak komemoracije u bivšem logoru Omarska
10:00 – intoniranje himne Bosne i Hercegovine
10:05 – odavanje počasti žrtvama logora Omarska
10:05 –10:45 – obraćanja predstavnika organizatora i gostiju
Polaganje vijenaca i cvijeća žrtvama logora Omarska
Obilazak bivšeg logora


tacno.net

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."