Izdvajamo

Autor: D. Zeba/Faktor.ba

Na posljednjem ispraćaju Vehida Gunića, novinara, pisca i publiciste, održanom danas na gradskom groblju Lav, bio je veliki broj poznatih ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Vehida Gunića ispratio je i njegov dugogodišnji prijatelj Avdulah Sidran

Sarajevsko groblje Lav je Gunićevo vječno počivalište



Avdulah Sidran, Josip Pejaković, Sejo Pitić, Ademir Kenović, Adin Hebib, Avdo Huseinović, Osman Džiho, Ahmed i Elvir Švrakić, Zlatan Bostandžić, samo su neki od poznatih koji su se oprostili od prijatelja i saradnika. Svi su se složili da smo ostali bez velikana i čovjeka, koji je cijeli život posvetio Bosni i Hercegovini.

– Vehid i ja smo se našli na putu podavno. Bili smo baš prijatelji! Gotovo sve ono što je radio učestvovao sam u tome. Posebno smo se družili i i znali podobro šaliti. U posljednje vrijeme sam mu, kada je bilo jasno da odlazi, znao reći: “Nećeš, bolan, još, nisi dobar za ponijeti”! On se samo smijao i govorio kako bi volio da je tako. Nažalost, ponijeli smo ga… Neka mu je laka zemlja bosanska, koju je najviše volio – kazao je za Faktor Josip Pejaković.

-Vehidovim odlaskom ostat će velika praznina. Stvarno nema nekog sličnog ko bi mogao da ga naslijedi i nastavi njegovim putem. Mnogo će nedostajati svima. Bosnu je volio iznad svega. Stalno je govorio da ne putuje kako bi putovao, nego da bi se vratio u Bosnu. Obišao je dobar dio svijeta, ali uvijek se vraćao svojoj Bosna – rekao je Sejo Pitić.

Vehid Gunić umro je u 76. godini i vijest o smrti velikog meraklije rastužila je mnoge Bosance i Hercegovce, koji ga pamte po kultnoj TV emisiji “Meraklije”. Bio je reporter, pa voditelj i urednik TV serijala “Znanje-imanje”. Nakon agresije na BiH uredio je i realizirao dvije velike serije putopisnih emisija “Rodna Bosno, daleko odosmo” i “Iz bisaga Vehida Gunića”.

Njegove bisage ostale su pune napisanih djela, a spadao je u sami vrh bh. novinarstva.

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...