Izdvajamo

Autor: D. Zeba/Faktor.ba

Na posljednjem ispraćaju Vehida Gunića, novinara, pisca i publiciste, održanom danas na gradskom groblju Lav, bio je veliki broj poznatih ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Vehida Gunića ispratio je i njegov dugogodišnji prijatelj Avdulah Sidran

Sarajevsko groblje Lav je Gunićevo vječno počivališteAvdulah Sidran, Josip Pejaković, Sejo Pitić, Ademir Kenović, Adin Hebib, Avdo Huseinović, Osman Džiho, Ahmed i Elvir Švrakić, Zlatan Bostandžić, samo su neki od poznatih koji su se oprostili od prijatelja i saradnika. Svi su se složili da smo ostali bez velikana i čovjeka, koji je cijeli život posvetio Bosni i Hercegovini.

– Vehid i ja smo se našli na putu podavno. Bili smo baš prijatelji! Gotovo sve ono što je radio učestvovao sam u tome. Posebno smo se družili i i znali podobro šaliti. U posljednje vrijeme sam mu, kada je bilo jasno da odlazi, znao reći: “Nećeš, bolan, još, nisi dobar za ponijeti”! On se samo smijao i govorio kako bi volio da je tako. Nažalost, ponijeli smo ga… Neka mu je laka zemlja bosanska, koju je najviše volio – kazao je za Faktor Josip Pejaković.

-Vehidovim odlaskom ostat će velika praznina. Stvarno nema nekog sličnog ko bi mogao da ga naslijedi i nastavi njegovim putem. Mnogo će nedostajati svima. Bosnu je volio iznad svega. Stalno je govorio da ne putuje kako bi putovao, nego da bi se vratio u Bosnu. Obišao je dobar dio svijeta, ali uvijek se vraćao svojoj Bosna – rekao je Sejo Pitić.

Vehid Gunić umro je u 76. godini i vijest o smrti velikog meraklije rastužila je mnoge Bosance i Hercegovce, koji ga pamte po kultnoj TV emisiji “Meraklije”. Bio je reporter, pa voditelj i urednik TV serijala “Znanje-imanje”. Nakon agresije na BiH uredio je i realizirao dvije velike serije putopisnih emisija “Rodna Bosno, daleko odosmo” i “Iz bisaga Vehida Gunića”.

Njegove bisage ostale su pune napisanih djela, a spadao je u sami vrh bh. novinarstva.


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 100 gostiju i nema prijavljenih članova

ljubicice.jpg

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic