Izdvajamo

Nakon postavljanja sumnje na prisutstvo influence ptica u u naselju Tukovi na području grada Prijedora, jučer u kasnim popodnevnim satima od strane nadležne laboratorije potvrđeno je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica podtip N5. Bolest je utvrđena kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad.

Odmah po potvrđivenju bolesti održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcje i Vetzerinarskog instituta Republika Srpske. „dr Vaso Butozan“.

Danas u 12 sati Gradonačelnik grada Prijedora je organizovao sastanak sa predstavnicima nevedenih institicija i predstavnika Centra za suzbijenje ptičjeg gripa za područje grada Prijedora.

Na sastanku su dogovorene mjere u skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za kontrolu i iskorijenjivanje infulence ptica na bazi kojeg je utvrđeno sljedeće:

- Područje naselja Tukovi i naselja koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica,Čarakovo, Kao i nasenje Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani proglašavaju se kao područje zaraženo ptičijim gripom

- Urbano područje grada Prijedora se proglašava kao područje ugroženo od ptičjeg gripa

- Komisija Centra za suzbijanje pričjeg gripa za područje grada Prijedora je donijela plan mjera zaštite od ptičjeg gripa za područje grada prijedora koje određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičjeg gripa na području grada Prijedora.

- Sve nadležne republičke institucije kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičjeg gripa kao i preventivne mjere radi sprečavanja širenja ove bolesti.

-Obavezuju se svi vlasnici peradi da poduzmu sve mjere naložene od strane nadležene veterinarske inspekcije, i da veterinarskoj inspekciji blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuća ptica i domaće peradi



Autor: M.Z. Avaz

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...