Izdvajamo

Sportska i gastro takmičenja, ples, pjesma i, vjerovali ili ne – sunčano vrijeme – tako je danas bilo na Mrakovici gdje su održani “Dani zime na Kozari”, jedanaesti po redu.

A, sudeći po gužvi, možda i najposjećeniji. Sport, pjesma, ples i dobra hrana, na Mrakovicu su privukli hiljade posjetilaca. Najviše pažnje, i ove godine, privukla su takmičenja u nesvakidašnjim disciplinama.



Zabave nije nedostajalo – svirali su tamburaši, kolo se igralo. I sve dok je trajalo gastro takmičenje. Kotlići su se krčkali, suvo meso i slanina natanko rezali. Uz neizostavnu čašicu domaće rakije, gastro dio manifestacije nije mogao da omane.

Svake godine je sve više posjetilaca na Kozari koju treba čuvati i razvijati, poručili su organizatori. Kako je krenulo, nadati se najuspješnijoj sezoni jer gostiju, hvala Bogu, ima.



“Kozara je tako lijepa planina da onaj ko na njoj ne može da shvati koliko je lijepa a ko jednom dođe sigurno se vraća ponovo”, kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

I ovogodišnje Dane zime zajedno su organizovale potkozarske opštine. I u svima vjeruju da vrijeme Kozare, kao zimske turističke destinacije, tek dolazi.

Tekst ATV
foto: Nijaz-Caja Huremović

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić