Izdvajamo

Mina Hodžić u “Novoj Ivančici” radi već četiri i po godine. Zadovoljna je uslovima rada, a i platom. Kada se tome doda plaćen godišnji odmor i regres u visini jedne plate – zadovoljstvo je, kaže, još veće.

– Što se tiče firme, sve je ok, nemam stvarno ništa reći. Јa sam ovdje zadovoljna, inače ne bih ostala toliko ovdje – kaže Hodžićeva.



U pogonima Nove Ivančice trenutno je zaposleno 160 radnika, što ovo preduzeće čini jednim od najuspješnijih sa teritorije grada Prijedora, ali tu nije kraj. Zbog konstantnog povećanja obima proizvodnje, ali i obaveza prema novim inostranim partnerima za koje firma proizvodi auto-presvlake, hitno su potrebni novi radnici.

– Zbog povećanja prodaje obuće na ino tržištu zapošljavamo 40 novih radnika, a zbog novog ugovora za auto-presvlake dodatnih 25 radnika – ističe direktor Zoran Banjac.

Rukovodstvo preduzeća stupilo je u kontakt sa prijedorskim Zavodom za zapošljavanje, a brojne prijave zainteresovanih već su stigle na adresu “Nove Ivančice”. Za njih će biti obezbijeđena i neophodna obuka, a jedini uslov je starosna dob do 45 godina.

– Nas raduje i to što je u pitanju izvozno orijentisana kompanija koja relativno dobro posluju i što su to indikacije dužeg zapošljavanja, što je to realni sektor – kaže Zdravko Suvajac iz Zavoda za zapošljavanje Prijedor.

Oživljavanje i jačanje posrnulog realnog sektora svakako je jedan od najvažnijih zadataka nadležnih institucija. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih u Republici Srpskoj, u prošloj godni smanjen je za 6,5 odsto.

RTRS

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.