Izdvajamo

Pripadnici Treće policijske uprave Sanski Most u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona izveli su akciju kodnog naziva “Sana 2”, prilikom čega je pronađen 1,1 kilogram heroina, a uhapšene su dvije osobe.

Radi se o najvećoj zaplijeni heroina u Bosni i Hercegovini u ovoj godini i jednoj od najvećih policijskih akcija u posljednjih pet godina na prostoru Unsko-sanskog kantona.


Nakon uspješno realizirane policijske akcije “Sana 2”, koja je jučer provedena na području općine Sanski Most, u Ministarstvu unutrašnjih poslova danas su organizirali press konferenciju sa ciljem iznošenja novih podataka iz provedenih aktivnosti.

U akciji kodnog naziva “Sana 2”, koja je provedena sa ciljem sprječavanja zloupotrebe droga, pripadnici MUP-a USK uhapsili su u Sanskom Mostu dvije osobe osumnjičene za organizovani kriminal u vezi sa trgovinom drogom i opojnim sredstvima, a tom prilikom pronađene se velike količine droge heroin koja je bila spremna za uličnu preprodaju i distribuciju, kao i brojni predmeti koji se dovode u vezu sa počinjenim krivičnim djelom.

Zaplijenjen 1,1 kg heroina, 60.000 KM, tri automobila i 28 mobitela
“Prilikom lišenja slobode, pripadnici Treće policijske uprave Sanski Most i Jedinice za podršku MUP-a USK zaplijenili su 1.100 grama heroina, oko 60.000 KM u raznim apoenima i to u eurima, kunama, dinarima Republike Srbije, švedskim krunama i američkim dolarima, za koji se pretpostavlja da je stečen izvršenjem krivičnih djela. Također je zaplijenjen i određeni broj mobitela, tačnije 28, koji su služili za komunikaciju u vrijeme preprodaje narkotičkih sredstava. Oduzeta su i tri motorna vozila i jedan motocikl zbog postojanja sumnje da su pribavljeni izvršenjem ili korištenjem za izvršenje navedenog krivičnog djela”, kazao je Mujo Koričić, komesar policije USK, dodajući da se tržišna vrijednost droge koja je zaplijenjena procjenjuje na oko 50.000 KM.


Osobe koje su lišene slobode su sa prostora općine Sanski Most, a prema podacima MUP-a USK, “imaju vezu sa Banja Lukom”. Radi se o 35-godišnjem muškarcu inicijala B. M. i 33-godišnjoj osobi inicijala B. S., koji su od ranije su poznati policiji, pa čak i pravosnažno osuđivani za ista krivična djela.
Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni su danas predati u nadležnost Tužilaštva USK.

Profesionalno odrađena akcija: Policajci sedmicama spavali u napuštenim kućama

Sama akcija je plod višemjesečnog praćenja pojedinih osoba i njihovim aktivnosti i provedena je na krajnje profesionalan način, kaže Munir Talić, komandir Treće PU Sanski Most.

“Kada vam kažem da su momci iz Odjeljenja kriminalističke policije posljednjih nekoliko sedmica spavali u napuštenim kućama i ležali u kanalima da bi se, minimumom sredstava kojih imamo na raspolaganju, akcija realizovala, mislim da je odrađen izvanredan posao”, naveo je Talić.

Radi se o najvećoj zaplijeni heroina u Bosni i Hercegovini u toku ove godine, kazao je ministar unutrašnjih poslova USK Ervin Bibanović, koji je dodao da se ministarstvo trudi da na razne suzbije sve oblike kriminalnih aktivnosti.

“Prema našim informacijama, ovo je jedna od najvećih policijskih akcija koje smo realizirali u proteklih pet godina, čak možda i više, na prostoru Unsko-sanskog kantona, što je pokazatelj da smo odlučni i spremni da se uhvatimo u koštac sa nasloženijim policijskim akcijama”, rekao je Bibanović.

Iz MUP-a USK su istakli da istraga u ovom predmetu još nije gotova, te da je ova akcija početak nečeg što bi moglo dati mnogo veće rezultate i moglo dovesti do lišavanja slobode i brojnih drugih lica.

Također, najavilo su da će sa sličnim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu, kako bi se svi počinioci krivičnih djela što prije izveli pred lice pravde. U skladu s tim, pozvali su građane koji imaju bilo kakav oblik informacije o kriminalnim aktivnostima da se obrate policiji, koja će im pružiti maksimalnu zaštitu za sve dobijene informacije.

inmedia.ba

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.