Izdvajamo

Široka akcija SIPA-e na području RS: Zločinac Janković lociran na granici s Hrvatskom

Je li osuđenik uz pomoć jataka iz inozemstva napustio zemlju Razgovarao s pojedincima iz institucija BiH

image

Janković: Kretao se između Prijedora i Banje Luke

Jake snage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u širem rejonu RS organizirale potragu za odbjeglim ratnim zločincem Dušanom Jankovićem (60), saznaje „Dnevni avaz“.Područje oko Prijedora i Banje Luke bilo je blokirano, a pod nadzorom je bila i Jankovićeva porodična kuća. Time je Sud BiH demantirao informacije da je jučer popodne Janković uhapšen na širem području Prijedora.

 

Blindirana vozila

Prema tvrdnjama mještana, na području Kozarca u protekla dva dana primijećeno je pojačano prisustvo pripadnika SIPA-e.

- Oni su u Kozarac došli u tri blindirana vozila sa zatamnjenim staklima. Boravili su oko dva sata. Na jednom od parkinga nešto su čekali ili provjeravali. Vidio sam da su imali pancirke. U jednom automobilu bio je i pas - kazao je za „Avaz“ jedan mještanin Kozarca.

Izvori bliski istražiteljimapotvrdili su nam da je SIPA tokom dana imala tačnu lokaciju na kojoj se nalazi Janković, i to na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske. No, niko nije želio zvanično potvrditi je li Janković još u BiH ili je napustio zemlju.

Inače, zločinac se navodno proteklih dana kretao po Banjoj Luci i Prijedoru. Štaviše, prema izjavama naših izvora, Janković je telefonom razgovarao s određenim osobama koje rade u institucijama BiH, kao i svojim jatacima koji pomažu njegov bijeg, a trenutno borave u inozemstvu.

Mjere opreza

- U daljnjim akcijama očekujem da će trebati naša podrška. Janković je i dalje u RS, ali pitanje je dana do kada će to biti tako. U slučaju da ova aktivnost danas (jučer, op. a.) ne da rezultate, neophodno je pojačati mjere opreza na svim prijelazima i posebno motriti na sve potencijalne lokacije tokom predstojećih praznika - izjavio je za „Avaz“ visoki zvaničnik MUP-a RS.

Također, saznajemo da postoji mogućnost da se Janković i dalje krije u RS, i to u društvu Draška Krndije, njegovog kolege iz prijedorske policije, koji je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima. Krndija se, naime, već pet godina uspješno krije od zakona i sigurno bi mogao pomoći odbjeglom Jankoviću.

Udruženja žrtava upozorila su da je Janković tokom postupka koristio svjedoke iz Crne Gore i da tamo sigurno ima jatake.

Radio kod Bošnjaka čiji je sin ubijen na Korićanskim stijenama

Kako saznajemo, Janković je prije hapšenja radio u „Niskogradnji-Marjanović“ iz Prijedora. Skoro da je nevjerovatno da je samo dvadesetak dana prije bijega radio pristupni put do kuće jednog Bošnjaka čiji je sin ubijen na Korićanskim stijenama.

Pretresi u Banjoj Luci

U Banjoj Luci su jučer rano ujutro obavljeni pretresi u određenim institucijama za koje su postojali navodi da bi izjave pojedinaca ili dokumentacija mogli pomoći u potrazi za bjeguncem. Pretreseni su i objekti i lokali koje je navodno Janković prije nekolko dana posjetio.


Agenda

18. juli: Tradicionalni fudbalski turnir "Asim Mahmuljin" stadion FK Bratstvo
19. juli: Izložba slika "Ni krivi ni dužni", aula OŠ Kozarac
20. juli: Kolektivna, Šehidska dženaza 09.00 sati stadiona FK Berek, 11.00  klanjanje dženaze i ukop na
lokalnim mezarjima: Bišćani,Rizvanovići, Rakovčani, Zecovi, Kamičani i Bosanski Novi. 
 
22. juli: Memorijalni pohod na Kozari, Planinarski dom Debeli brijeg
24. juli: Posjeta bivšem logoru Keraterm
25. juli: Prvi poslovni skup Kozaracke dijaspore
27. i 28. juli: Fudbalski turnir Kamičani, igralište u Kamičanima
28. juli: "Groznica subotnje večeri" restoran Stara bašta
29. i 30. juli: Memorijalni turnir u Kozaruši, stadion FK Mrakovica
29. i 30. juli: Motorijada, stara pilana
31.07. august: Obilježavanje godišnjice izgradnje i svečanog otvaranja Spomen obilježja u Krkićima
03. i 04. august: Tradicionalni turnir u basketu "Amir Ključanin" školsko igralište
06. august: Posjeta bivšem logoru "Omarska"

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 400 gostiju i nema prijavljenih članova

kozaracki izleti 02.jpg

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.