Izdvajamo

Mještani Rizvanovića kod Prijedora jednu od svojih ulica nazvali su Ljubavna.I prije dvije godine, s obje strane obilježili je malom plavom tablom. Da se zna da je sredinom 80 godina prošlog vijeka 300 tinjak metara ove vijugave ceste u samo nekoliko kuća krilo najmanje 30. tak prelijepih djevojaka stasalih za udaju.

Mještanin Ishak Duratović, koji je ovih dana u rodne Rizvanoviće stigao iz Austrije, priča „da je tih godina upravo ta mala ulica bila veća i čuvenija od prijedorskog korza“.

-Samo u mojoj kući bile su četiri djevojke...u kući do moje isto toliko, pa tako redom. Svako veče ovdje je bilo korzo.I zna se ašikovanje. One izađu u dvorište, naslone se na ogradu, a momci prolaze. I udvaraju se, Sve iza zavjesa prate mame i tate, da koja cura slučajno ne bi otišla u stranu. I sve su se lijepo poudale, a samo nekoliko njih, koliko znam, razvelo- priča Ishak i dodaje da je dobro zapamtio, mada je tad bio osnovac, ljepotu djevojaka iz ulice Ljubavne zbog koje se nerijetko i iz grada stizalo u sokak,u Rizvanovićima.

A red se znao, priča 71.godišnja Hatidža Karagić koja se iz obližnjih Rakovčana udala u Rizvanoviće.

-Samo se s prozora moglo ašikovati. Nije bilo da ti meni daš ruku...ako je daš gotovo je onda -kaže odrješito Hatidža. Ulica Ljubavna oživi ljeti, obično u vrijeme praznika ili godišnjih odmora koji su najslađi u rodnom mjestu. Tad u njoj buja mladost, narod se okuplja a pomalo se opet i ašikuje, kao nekad sredinom 80 tih.

Te trenutke svake godine željno iščekuju i stalni stanovnici ove ulice,u svega četiri kuće u kojim se tokom cijele godine loži vatra, ali i njihove najbliže komšije , poput Mesuda Švrake s čijih prozora pogled u jednom treptaju obuhvati malu plavu tablu ,a onda i ovaj po ljubavi nadaleko čuven sokak.

Komšije iz ulice Ljubavne sreću se i po bijelom svijetu. Tako je Ishak u Lincu, u Austriji, dok je tovario kruh sasvim slučajno, a „šifra“ je bila prezime i Prijedor, upoznao čovjeka koji je tu nekad stanovao.

-Ta ulica je naša veza. Zato smo svi podržali inicijativu Sanimira Duratovića da se ona i zove Ljubavna.- kaže Ishak i dodaje da im je firma „Lim profi“ donirala table s nazivom ulice.

Avaz


https://www.youtube.com/watch?v=-KwqvaJmA2c

Naznaka "Za Adnana Kenjara"
Fond solidarnosti -
Marsala Tita bb, 79202,
Kozarac, Prijedor, BiH
IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

snijeg 10.jpg

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.