Izdvajamo

Mještani Rizvanovića kod Prijedora jednu od svojih ulica nazvali su Ljubavna.I prije dvije godine, s obje strane obilježili je malom plavom tablom. Da se zna da je sredinom 80 godina prošlog vijeka 300 tinjak metara ove vijugave ceste u samo nekoliko kuća krilo najmanje 30. tak prelijepih djevojaka stasalih za udaju.

Mještanin Ishak Duratović, koji je ovih dana u rodne Rizvanoviće stigao iz Austrije, priča „da je tih godina upravo ta mala ulica bila veća i čuvenija od prijedorskog korza“.

-Samo u mojoj kući bile su četiri djevojke...u kući do moje isto toliko, pa tako redom. Svako veče ovdje je bilo korzo.I zna se ašikovanje. One izađu u dvorište, naslone se na ogradu, a momci prolaze. I udvaraju se, Sve iza zavjesa prate mame i tate, da koja cura slučajno ne bi otišla u stranu. I sve su se lijepo poudale, a samo nekoliko njih, koliko znam, razvelo- priča Ishak i dodaje da je dobro zapamtio, mada je tad bio osnovac, ljepotu djevojaka iz ulice Ljubavne zbog koje se nerijetko i iz grada stizalo u sokak,u Rizvanovićima.

A red se znao, priča 71.godišnja Hatidža Karagić koja se iz obližnjih Rakovčana udala u Rizvanoviće.

-Samo se s prozora moglo ašikovati. Nije bilo da ti meni daš ruku...ako je daš gotovo je onda -kaže odrješito Hatidža. Ulica Ljubavna oživi ljeti, obično u vrijeme praznika ili godišnjih odmora koji su najslađi u rodnom mjestu. Tad u njoj buja mladost, narod se okuplja a pomalo se opet i ašikuje, kao nekad sredinom 80 tih.

Te trenutke svake godine željno iščekuju i stalni stanovnici ove ulice,u svega četiri kuće u kojim se tokom cijele godine loži vatra, ali i njihove najbliže komšije , poput Mesuda Švrake s čijih prozora pogled u jednom treptaju obuhvati malu plavu tablu ,a onda i ovaj po ljubavi nadaleko čuven sokak.

Komšije iz ulice Ljubavne sreću se i po bijelom svijetu. Tako je Ishak u Lincu, u Austriji, dok je tovario kruh sasvim slučajno, a „šifra“ je bila prezime i Prijedor, upoznao čovjeka koji je tu nekad stanovao.

-Ta ulica je naša veza. Zato smo svi podržali inicijativu Sanimira Duratovića da se ona i zove Ljubavna.- kaže Ishak i dodaje da im je firma „Lim profi“ donirala table s nazivom ulice.

Avaz

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.