Izdvajamo

Na adresu Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske godišnje u prosjeku stigne oko 60 zahtjeva za utvrđivanje očinstva, a svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta, rekao je Srni šef DNK laboratorije ovog zavoda Zoran Obradović.

- Oko 23 posto su negativna očinstva, odnosno podnosilac zahtjeva nije otac djeteta. To je procenat koji se uklapa u evropske, ali i svjetske prosjeke. Dakle, svaki treći ili četvrti testirani muškarac nije otac djeteta -, naveo je Obradović.

Obradović je naglasio da je važno istaći riječ "testirani", jer se u javnosti često ovakva izjava protumači pogrešno.

- Dešavalo se da imamo bombastične naslove u medijima da svaki treći ili četvrti Srbin nije otac djeteta, a podaci se odnose na testirane muškarce -, rekao je Obradović.

Prema njegovim riječima, trećina slučajeva su zahtjevi po nalogu suda, uglavnom žena koje dokazuju očinstvo, a dvije trećine po privatnom zahtjevu koji pokreću muškarci.

Obradović je podsjetio da za podnošenje ovog zahtjeva ne treba saglasnost majke, ako je muški roditelj upisan u matičnu knjigu rođenih kao otac djeteta, prenosi Srna.

- Zakon o porodičnim odnosima propisuje da otac koji sumnja da dijete nije njegovo može podnijeti sudu zahtjev za utvrđivanje očinstva do navršene prve godine djeteta, ali da ima mogućnost to učiniti i kasnije, u slučaju dobijanja informacija koje ukazuju da ima osnovanu sumnju -, pojasnio je on.

Obradović je rekao da u Zavod ne stižu samo zahtjevi za utvrđivanje očinstva iz Republike Srpske i BiH, već i iz susjednih država Srbije i Hrvatske.

On je naveo da u cijeloj Evropskoj uniji postoji mogućnost privatne DNK analize, osim u Francuskoj, gdje je obavezan sudski nalog.

 

(Hayat/Foto: Ilustracija)


zeljeznicka stanica kozarac.jpg

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak