Izdvajamo

U Kozarcu je, za 8.mart bilo svečano, a ja sam obišao neka mjesta gdje se obilježavao i slavio Dan žena. Pogledajte kako je sinoć bilo u dva kozaračka restorana Gold i Neira. Ova dva restorana su jedini koji su, na području Kozarca, organizovali proslavu Dana žena.

Večeras sam prošetao kroz Kozarac. Hladno, nekako kiselo vrijeme. Glavna ulica, sporedne ulice, a i sokaci su bili, kao i svake godine na 8.Mart, pusti. Nigdje žive duše, čak ni mačku ili psa da vidim. Dva kozaračka restorana su bili puni i nekako posebno bučni. Žene Kozarca i okolnih sela Grada Prijedora, su slavile njihov dan 8.mart. Ja sam, prošetao kroz restorane i napravio sljedece fotografije.

Neću pisati kako je bilo u kojem restoranu, jer siguran sam da će fotografije sve da kažu. Ipak samo jedna konstatacija, svugdje je bilo lijepo i štimung je bio fantastičan. Šta reći, ovako se vesele i slave žene Kozarca i Prijedora. Sljedeće fotografije sam napravio u restoranu Gold

 

8. mart, Dan žena, je globalno proslavljanje ekonomskih, političkih i socijalnih dostignuća svih žena. Poceo je kao politički događaj a postao je dio kulture mnogih zemalja širom svijeta. Danas, u moderna vremena, taj dan je izgubio politički značaj i postao datum kada muškarci poklonima pokazuju ljubav i poštovanje prema ženama koje ih okružuju.

 

"Lijepe žene su stvorene za muškarce koji nemaju mašte, a pametne za one koji nemaju srece!

"Žene uglavnom slabije posluju od muškaraca. To je zbog toga što nemaju žene za savjetnike".

 "Oni koji o ženama uvijek dobro govore, ne poznaju ih dovoljno. Oni koji o njima samo loše govore, ne poznaju ih nikako."

 

Zatim sam svratio u restoran Neira. U Neiri je bila kao u Goldu, fantasticna atmosfera. Ponekad me bude strah da fotografije ne pokažu sve. Ipak ja pokušavam fotografijom da pokažem kako je bilo.

Naredne slike su iz Restorana Neira

 "Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta."

 

Iako ljubav i zahvalnost treba pokazivati tokom cijele godine, ovaj dan ima neku posebnu draž.
Obradujte na ovaj dan vaše djevojke, supruge, majke, sestre, nane (…), jer one su često razlog našeg osmijeha svakoga dana

 

“Žena je nastala od muškarčevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada. Nastala je od njegovog boka da mu bude jednaka! Ispod ruke da bude zaštićena i pokraj srca da bude voljena!”

Više fotki pogledati na FB Kozarac.eu

 

 

 

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...