Izdvajamo

Nana iz Hambarina ima 26-oro unučadi i 19-oro praunučadi, a u šali i kroz smijeh kaže da ima i ćuku, kojeg takođe broji da je kao familija.

PRIJEDOR (AA) – Osamdesetosmogodišnja Gope Rizvančević iz Hambarina ne predaje se godinama i starosti.

Veoma je pokretna i živahna, a sama sadi i obrađuje baštu, jer kako kaže “ne bi znala šta bi od sebe da ne radi ništa“. Puna je duha, voli putovati, do sada je obišla mnogo stranih zemalja, a svaki dan kuha ručak, jer kaže da je domaće najslađe.

Izrodila je desetoro djece, od kojih je osmoro živo. Jedan sin je u 43,. godini umro od karcinoma, dok su suprug i drugi sin stradali u minulom ratu. Najveća joj je radost, priča za Anadolu Agency (AA) kada dođu svi u posjetu, sa unucima i praunucima, pa joj tada kaže srce igra od radosti. Gope ima 26-oro unučadi i 19-oro praunučadi.

Starica Gope je rodom iz Skucanog Vakufa, a skoro cijeli život je provela u Hambarinama, gdje se udala u Rizvančeviće.

“Preživjela sam dva rata, svašta sam preživjela, ali eto dao mi opet dragi Bog da živim. Rodila sam sedam sinova i tri kćerke. Jedan mi je sin umro sad u januaru, a jedan je nestao na Vlašiću, poslije smo ga našli. Izgubila sam tada i muža. Mnogo me je to potreslo“, priča starica Gope.

– Voli turske serije-

Staricu redovno obilazi sin koji živi u Sanskom Mostu i Gopin unuk Irnes, koji je neizmjerno voli. Kod nje je ekipa Anadolu Agency zatekla i sina koji radi u Njemačkoj, ali koristi svaku priliku da dođe i obiđe majku.

“Unuk me često vodi u grad. Volim ići u prodavnicu razgledati šta ima. Odvede me na ćevape i uvijek me pita šta bih voljela pojesti. Nemam ja baš neki apetit, ali eto volim ćevape”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency ova simpatična starica.

Ističe da je i ovog ljeta imala plodove iz vlastite bašte, jer voli da to da radi.

“Iznesem ja klupicu, pa pomalo. Imam penziju, djeca mi pomažu i mogu ja sve kupiti, ali eto meni je ćeif da imam da uberem svoje što posadim. Opet mi je Bog dao neku snagu i moć. Imam ja sve i nikad mi nije bilo bolje u životu, ali nikad mi i nije bilo teže. Duša me boli za djecom, mada dolaze kad god mogu. Ali šta ću, takav je život. Imam unuka Irnesa, pomaže mi ako mi nešto treba, a i ja ponešto uradim, branim se“, kaže kroz smijeh nana Gope i dodaje da nigdje u okolini više nema niko živ njenog godišta i kaže da joj je jako žao zbog toga.

Nana iz Hambarina ima 26-oro unučadi i 19-oro praunučadi, a u šali i kroz smijeh kaže da ima i ćuku, kojeg takođe broji da je kao familija.

Priča da kada tokom ljeta dođu unuci i praunuci i djeca, svi hoće da budu kod nje, pa, kako kaže, kuća bude puna kao košnica. Ističe da je svi maze i paze i priznaje da su joj to najljepši trenuci. Nana Gope kaže da voli gledati turske serije.

“Gledam, a i čitam, malo slabije čujem, ali eto dok ne odgledam seriju ja ne ustajem. Najviše volim gledati „Elif“, ali gledam i druge, ali da su turske. Volim i fudbal. Znam ja sve fudbalere. Volim Džeku. Pa navijam za “naše“, a kad oni ne igraju, onda navijam za Hrvate“, priča Gope.

Anadolija


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 113 gostiju i nema prijavljenih članova

sankanje huremovica strana 2015.jpg

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...