Izdvajamo

 Udruženje žena Kamičani 2015

Prije dvije godine sasvim spontano se okupilo 20. tak mještanki Kamičana kod Prijedora i osnovalo svoje Udruženje žena „Kamičani 2015“. Aldijana Džonlagić,predsjednica Udruženja i majka četvoro djece koja „muški“ radi i na svom velikom imanju, kaže da su tad na raspolaganju imali tek neizgledan društveni dom u Kamičanima, jednu oronulu kancelariju,te nekoliko raštimovanih stolica i stolova.

Danas, dvije godine nakon prvog okupljanja, ženska,a domaćinska ruka učinila je čudo. Dom je dobio fasadu, lijepo uređenu unutrašnjost s bosanskom sobom, ukratko prostor gdje se vrijedne dame okupljaju svakog petka i uz obavezeno druženje planiraju šta i kako dalje.



-Taj petak jedva čekamo, lijepo se opustimo, družimo ,razgovaramo. Naše žene su većinom obrazovane, mobilne su, imaju automobile i mogućnost da dođu ovdje. U planovima smo imali to da pomognemo jedna drugoj, da se bolje upoznamo,da organizujemo akcije korisne za zajednicu, ali i one brojne humanitarne. I to i radimo- kaže Aldijana.Dodaje da Udruženje ima 122 članice, od čega pola iz dijaspore bez čije pomoći većinu akcija ne bi mogli realizovati.



Spona između mještanki i članica koje žive u inostranstvu je Refija Alić predsjednica UO Udruženja. Refija, koja inače živi na relaciji Švicarska- Kozarac priznaje i da imaju sjajnu podršku svojih muževa. Uz njihovu pomoć tako je u dvorište Doma postavljena i kamena gromada s imenom Udruženja.

-Ovo je multietničko Udruženje koje pomaže svim kojim to treba, bez obzira na vjeru i naciju, a posebno starijim osobama, djeci , bolesnim- kazala je Aldijana, dok su se članice posebno zahvalile „Dnevnom avazu“ na interesovanju.



-Konkretno moj suprug se pobrinuo za ovaj kamen, da dođe ovdje, a mi smo htjele da nam to bude neki simbol – kaže Refija. A osim tih veza sjajna je i ona s mjesnom zajednicom koja im je pomogla u obnovi u obnovi i uređenju Doma. Za te veze zadužena je Mediha Mahić , članica UO Udruženja i zamjenik predsjednika Savjeta mjesne zajednice.

-Najdraži su nam osmijesi naših sugrađana, kad vidimo njihovo zadovoljstvo zbog onog što smo do sada uradili- kaže Mediha. Uz ogromnu volju i snagu da mnogo šta učine boljim, osmijeh je i njihova najveća snaga, koja kad zatreba i kamene gromade „pomjera“.

Lejla Jakupović inicirala je akciju pomoći 14. godišnjaku iz Sanskog Mosta koji boluje od leukemije. Članice su ispekle kolače, prodale ih svojim Kozarčanima i uz donacije prikupile oko 1980 maraka.

-Bilo nam je puno srce, a strašno smo ponosne na naše Kozarčane koji su nas podržali- kaže Lejla.

Nijaz Huremović je jedino muško u Udruženju. Nije zvanično član, ali ni jedno putovanje nije prošlo bez njega.

-Išli smo u Travnik, Visoko, Mostar, Jajce, Blagaj...ja sam im kao neki vodič – kaže Nijaz.

 

Avaz

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.