Izdvajamo

Kozarac-Mustafa Fazlić (62)komandir jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Više vatrogasnog, nego bračnog staža požare gasi od 68., a u braku s Hasnijom 36 godina

Kozarčanin Mustafa Fazlić (62), komandir lokalne i po ocjeni mnogih jedne od najboljih jedinica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u BiH, onoj iz Kozarca kod Prijedora, požare gasi od 1968. godine. Priznaje da ima više vatrogasnog nego bračnog staža, jer je u braku sa suprugom Hasnijom 36 godina. I otac Ismet mu je bio vatrogasac pa je nekako logično bilo da on i krene njegovim stopama.-I moja tri brata su bili vatrogasci. Odrastao sam uz brentaču , uz mlaznicu, uz naprtnjaču , vatrogasne šljemove...bukvalno uz vatru. Svoj prvi požar sam ugasio kada sam imao samo 14 godina i od tad ne odustajem, jer mi je već tad bilo jasno da će vatrogastvo obilježiti moj životni put - priča Mustafa. S ponosom ističe da u jedinici trenutno imaju 71 obučenog vatrogasca i 576 onih koji članarinom, prilozima i donacijama... nerijetko i iz bijelog svijeta, pomažu rad svojih vatrogasaca. Svi su kao jedna velika porodica.

- Poput braće smo. Dijelimo dobro i zlo i kad smo na terenu, kad gasimo požare, ali i onda kad ih nema. Biti vatrogasac za mene je veliki izazov, jer svaki izlazak na teren može biti opasan. A s druge strane ovo je strašno human poziv, pomagati ljudima u nevolji , biti im pri ruci, spašavati njihove živote, imovinu... ta humana dimenzija se riječima ne može opisati. Ono što je najvažnije je da nam ljudi vjeruju - kaže Mustafa koji u 48 godina koliko „druguje“ s vatrom pamti i bezbroj situacija u kojim je zbog požarnog alarma morao napustiti i neke važne porodične skupove, fešte...- Gašenje požara uvijek je nekako bilo preče...I to zna i moja porodica. To je znala i moja supruga, kad se udala za mene. I moji sinovi Mersad i Nedim su vatrogasci, a posebno sam ponosan na moju četvorogodišnju unuku Emu. I ona već ima svoju vatrogasnu uniformu - kaže Mustafa koji je svojevremeno bio jedan od prvih u BiH sa zvanjem inženjera zaštite od požara..... Članovi društva solidno su opremljeni. Imaju i sedam vatrogasnih vozila, dobru i korektnu saradnju s Vatrogasnim savezom RS-a. U prioritetu im je izgradnja Vatrogasnog doma u Kozarcu. Pomoć u radovima, s pravom jer postoje od 1892 .godine, očekuju od grada, od entitetskih i BiH instititucija.

Obično nakon intervencije sjednemo, analiziramo šta smo uradili, gdje smo bili „tanki“, a gdje dobri. Sami sebe počastimo pivom i niko od nas jači- kaže s osmijehom Mustafa i dodaje da su kozarčki dobrovoljci u 2016 godini uspješno ugasili 27 požara.

Dnevni avaz


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 138 gostiju i nema prijavljenih članova

Spomenik.jpg

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu