Izdvajamo

Sabrina Pilipović (27), diplomirani sanitarni inžinjer iz Donje Ljubije kod Prijedora, svojevremeno student generacije na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru, dok čeka posao u struci, volontira i pomaže drugima. Osnovala je i Udruženje „Ljubija u srcu“, preko kojeg je nedavno za sedam siromašnih studenata osigurala jednokratne stipendije.

– Studentima je pomoć uvijek dobrodošla. Stipendija će biti još, jer su prijatelji iz Amerike koji su osigurali ove prve raspoloženi da nam i dalje pomažu – kaže Pilipović i dodaje da je na Birou rada od oktobra 2011. godine.

Priča da je uspjela da odradi tek sedam mjeseci volonterskog staža u Domu zdravlja i na Institutu za zaštitu zdravlja u Banjoj Luci. Za stručni ispit treba joj još pet mjeseci pripravničkog u prijedorskoj gradskoj administraciji. Kaže da je njena pozicija sad „ni tamo ni ovamo“.

– Kad sam studirala, borila se za prosjek, za to da budem najbolja u generaciji, nisam vjerovala da će to ići tako teško. Znala sam da će traganje za poslom potrajati, ali baš ovoliko… Neke moje kolege uspjele su se zaposliti, njih dvoje položili su i stručni ispit, mada su poslije mene završili. Kako su to uspjeli, ne znam, ne želim nikoga prozivati, ali želim svoj komad hljeba – kaže Pilipović, koja je na čekanje stavila i raniju mogućnost da posao traži negdje u Njemačkoj.

Zato što novca za novi kurs jezika trenutno nema, pošto tanki viškovi iz kućnog budžeta odlaze na školovanje mlađe sestre.

Tako ovom ljubijskom studentu generacije preostaje jedino volontiranje i human rad. Ako ništa drugo, vrijeme brže prođe u varošici, u kojoj je najgore biti mlad i nezaposlen.

Uređenje parka i puta

– U planu imamo uređenje parka, dijela puta u blizini škole, pomoć za starije mještane koji nemaju primanja… Jer to je naša „Ljubija u srcu“, u kojoj nam od srca i značajno pomaže poznati ljubijski humanitarac Ahmet Rešidović – kaže Pilipović.

 avaz

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...