Izdvajamo

 Za sebe kaže da je običan čovjek kojeg je sudbina odvela u Austriju. Gore je radio i čekao prvu priliku da se vrati u svoj rodni Kozarac. On je Enes Kahrimanović , direktor „Austroneta“, firme koja bilježi sjajne poslovne uspjehe. Čak toliko dobre „ da su i Austrijanci, jer im stalno odnosi posao ispred nosa, pomalo ljubomorni na njega”. Naravno, u početku nije bilo lako i zato misli „ da je miljenik sreće“.

– Pa, ne pruža se svakom prilika da mu direktor jedne velike firme toliko vjeruje i da mu jednostavno da odriješene ruke da tu firmu prenese tamo u neku državu, u neku Bosnu koja je do juče bila poznata samo po ratu. Odjednom, on Vam daje mogućnost da odete tamo u tu zemlju, uložite nekih šest, sedam miliona evra njegovih para i napravite ovo što smo napravili ovdje…

 I evo sad, nakon nekih devet godina, a kao da je jučer bilo, imam 80 ljudi, 96 odsto izvoza i sad smo i među tri vodeće firme u svijetu u izradi zaštitnih jedara, proizvoda koji smo patentirali do 2028 godine.- pojašnjava svoju priču Enes.
Šarmantno dodaje da je taj poslovni Enes drugi, a onaj prvi u velikim slovima Kozarčanin, koji je “uhvatio priliku da dođe u svoje mjesto u kojem želi napraviti nešto bolje, zaposliti ljude, pomoći…”



Taj drugi Enes lično svake godine prvačićima Osnovne škole “Kozarac” kupuje torbe, školski pribor, nabavlja igračke i didaktički materijal za tamošnji dječiji vrtić… I smatra da je to nešto sasvim ljudski i normalno, nešto oko čega ne bi trebalo praviti neku veću priču.

– Sve što radim radim zbog sebe, a ne da bi me neko potapšao po ramenu. Sam sebe potapšem i ljepše se osjećam. Sreća je kad imate ljude oko sebe, kad imate zdravu porodicu koja Vas u svemu podržava, prijatelje… to je sreća, a ne para puna vreća- pojašnjava svoju humanu priču ovaj uspješni Kozarčanin koji se sigurno neće vratiti u Austriju, jer “ da je to mislio ne bi te 2007 godine ni dolazio u Bosnu”.

A od neostvarenih želja Enesu je jedna posebno draga, da jednog dana sam poleti nebeskim visinama u nekoj od jedrilica, i to baš iznad svog Kozarca.Oni koji ga znaju vjeruju i da hoće.
Enesova porodica, supruga Sabina, kćerka Lejla i sin Edin su u Gornjoj Austriji.

– Lejla je završila Višu medicinsku i radi u bolnici, Sabina radi u mojoj matičnoj firmi, Edin je u srednjoj školi- kaže Enes koji je zbog porodičnih i poslovnih obaveza često na relaciji BiH-Austrija.
Ogroman poslovni uspjeh kozaračkog “Austroneta” sjajno se odrazio i na poslovanje austrijske matične firme. Kahrimanović je pohvale dobio i od vlasnika firme.

– Na božićnoj večeri kad smo bili u Austriji, pred cijelom firmom vlasnik je doslovce rekao “BiH i “Austronet “ su oružje kojim se mi borimo na svjetskom tržištu i bez njih dole ne bi bilo nas ovdje”.Srce mi je, kad je to rekao, bilo kao Kozarački kamen- kaže Enes

Avaz
foto: Nijaz-Caja Huremović

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.