Izdvajamo

 Za sebe kaže da je običan čovjek kojeg je sudbina odvela u Austriju. Gore je radio i čekao prvu priliku da se vrati u svoj rodni Kozarac. On je Enes Kahrimanović , direktor „Austroneta“, firme koja bilježi sjajne poslovne uspjehe. Čak toliko dobre „ da su i Austrijanci, jer im stalno odnosi posao ispred nosa, pomalo ljubomorni na njega”. Naravno, u početku nije bilo lako i zato misli „ da je miljenik sreće“.

– Pa, ne pruža se svakom prilika da mu direktor jedne velike firme toliko vjeruje i da mu jednostavno da odriješene ruke da tu firmu prenese tamo u neku državu, u neku Bosnu koja je do juče bila poznata samo po ratu. Odjednom, on Vam daje mogućnost da odete tamo u tu zemlju, uložite nekih šest, sedam miliona evra njegovih para i napravite ovo što smo napravili ovdje…

 I evo sad, nakon nekih devet godina, a kao da je jučer bilo, imam 80 ljudi, 96 odsto izvoza i sad smo i među tri vodeće firme u svijetu u izradi zaštitnih jedara, proizvoda koji smo patentirali do 2028 godine.- pojašnjava svoju priču Enes.
Šarmantno dodaje da je taj poslovni Enes drugi, a onaj prvi u velikim slovima Kozarčanin, koji je “uhvatio priliku da dođe u svoje mjesto u kojem želi napraviti nešto bolje, zaposliti ljude, pomoći…”Taj drugi Enes lično svake godine prvačićima Osnovne škole “Kozarac” kupuje torbe, školski pribor, nabavlja igračke i didaktički materijal za tamošnji dječiji vrtić… I smatra da je to nešto sasvim ljudski i normalno, nešto oko čega ne bi trebalo praviti neku veću priču.

– Sve što radim radim zbog sebe, a ne da bi me neko potapšao po ramenu. Sam sebe potapšem i ljepše se osjećam. Sreća je kad imate ljude oko sebe, kad imate zdravu porodicu koja Vas u svemu podržava, prijatelje… to je sreća, a ne para puna vreća- pojašnjava svoju humanu priču ovaj uspješni Kozarčanin koji se sigurno neće vratiti u Austriju, jer “ da je to mislio ne bi te 2007 godine ni dolazio u Bosnu”.

A od neostvarenih želja Enesu je jedna posebno draga, da jednog dana sam poleti nebeskim visinama u nekoj od jedrilica, i to baš iznad svog Kozarca.Oni koji ga znaju vjeruju i da hoće.
Enesova porodica, supruga Sabina, kćerka Lejla i sin Edin su u Gornjoj Austriji.

– Lejla je završila Višu medicinsku i radi u bolnici, Sabina radi u mojoj matičnoj firmi, Edin je u srednjoj školi- kaže Enes koji je zbog porodičnih i poslovnih obaveza često na relaciji BiH-Austrija.
Ogroman poslovni uspjeh kozaračkog “Austroneta” sjajno se odrazio i na poslovanje austrijske matične firme. Kahrimanović je pohvale dobio i od vlasnika firme.

– Na božićnoj večeri kad smo bili u Austriji, pred cijelom firmom vlasnik je doslovce rekao “BiH i “Austronet “ su oružje kojim se mi borimo na svjetskom tržištu i bez njih dole ne bi bilo nas ovdje”.Srce mi je, kad je to rekao, bilo kao Kozarački kamen- kaže Enes

Avaz
foto: Nijaz-Caja Huremović


Agenda

18. juli: Tradicionalni fudbalski turnir "Asim Mahmuljin" stadion FK Bratstvo
19. juli: Izložba slika "Ni krivi ni dužni", aula OŠ Kozarac
20. juli: Kolektivna, Šehidska dženaza 09.00 sati stadiona FK Berek, 11.00  klanjanje dženaze i ukop na
lokalnim mezarjima: Bišćani,Rizvanovići, Rakovčani, Zecovi, Kamičani i Bosanski Novi. 
 
22. juli: Memorijalni pohod na Kozari, Planinarski dom Debeli brijeg
24. juli: Posjeta bivšem logoru Keraterm
25. juli: Prvi poslovni skup Kozaracke dijaspore
27. i 28. juli: Fudbalski turnir Kamičani, igralište u Kamičanima
28. juli: "Groznica subotnje večeri" restoran Stara bašta
29. i 30. juli: Memorijalni turnir u Kozaruši, stadion FK Mrakovica
29. i 30. juli: Motorijada, stara pilana
31.07. august: Obilježavanje godišnjice izgradnje i svečanog otvaranja Spomen obilježja u Krkićima
03. i 04. august: Tradicionalni turnir u basketu "Amir Ključanin" školsko igralište
06. august: Posjeta bivšem logoru "Omarska"

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 334 gostiju i nema prijavljenih članova

duga nad kozarcom (2012).jpg

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni