Izdvajamo

Voćnjak sa skoro 500 stabala raznih vrsta voća u vlasništvu Nijaza Huremovića, mještanina Kozarca kod Prijedora, probeharao je ovih dana u svoj svojoj ljepoti. Izdaleka izgleda kao da je probeharao cijeli brijeg, a ne samo jedan voćnjak.

-Nije samo behar lijep nego i miris koji se osjeća u voćnjaku. To bi teško opisao i neki majstor od pera, a kamoli ja. Teško je opisati ovaj merak. Prije tri godine bilo je nešto slično, a sad je još ljepše jer su stabla starija i veća- kaže Nijaz, koji se 2005. godine vratio u Kozarac iz Holandije.
Godinu poslije, iz hobija se počeo baviti uzgojem voća.
-Ovdje je samo 300 stabala šljive, a tu su i orah, kesten, ima i trešanja... ma neme čega nema. Šljive prodam, ali kasniju sortu, a ove rane poklanjam prijateljima. Jedini uvjet je da voće sami uberu- kaže Nijaz, koji iz hobija uređuje i jedan lokalni, vrlo čitani portal, kozarac.eu.

Avaz


Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak