Izdvajamo

Samo prije nekoliko godina, uspješni biznismen u Norveškoj, rođeni Kozarčanin Jusuf Arifagić, svoj kapital je uložio u domovini i tako zaposlio ljude, podstaknuo povratak i doprinio razvoju svog rodnog kraja. Primjenio je recept koji je baziran na naučnim dostignućima koje su Norvežani istraživali punih 75 godina u oblasti poljoprivrede.

Podsjećam da se na ovoj farmi, u vrhunskim uslovima, uzgajaju najkvalitetnija crvena govečad, najviše cijenjena u svijetu. Ona slušaju klasičnu muziku, u klimatiziranim i osvjetljenim prostorima, leže na udobnim prostirkama, a pored redovnog kupanja, imaju i tretman masaže. Muzika ih opušta, posebno sevdalinka i klasična, tako da dnevno daju minimum dvadesetpet litara mlijeka.

Konferenciju 'Saradnja u sektoru poljoprivrede između Norveške i Bosne i Hercegovine', koja je održana 7. aprila 2016. godine, organizirala je kompanija Arifagić Investment d.o.o.
60 poljoprivrednih proizvođača iz Norveške i zadruge Geno i Nortura ( oko 30 hiljada članova) su bili prisutni, a posjeta je trajala od 6. aprila do 9. aprila 2016. godine.
Cilj konferencije je nastavak saradnje sa norveškim farmerima i sagledavanje mogućnosti oko preuzimanja jednog dijela proizvodnje za potrebe norveškog tržišta u mliječnom sektoru i mesnoj industriji.



Tokom konferencije, predstavljena je domaća mliječna industrija, te nove mogućnosti proizvodnje u sektoru poljoprivrede u BiH.

Na poslovnoj konferenciji svoja obraćanja i prezentacije su imali:
- Nj.E. Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH;
- Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH;
- Radmila Čojo, pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS;
- Jan Ole Mellby, predsjednik uprave zadruge Geno, Norveška;
- Tor Arne Sletmoen, direktor kompanije Geno Global, Norveška;
- Izudin Saračević, premijer Unsko – sanskog kantona;
- Zinajda Hošić, načelnica odjeljena za privredu i poljoprivredu grada Prijedor;
- Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac;
- Armin Halitović, načelnik opštine Bosanska Krupa;
- Vitomir Penavić, Belje d.d., Hrvatska;
- Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo;
- Drago Vučić, regionalni FIPA predstavnik u Banja Luci.



Naredni dan gosti iz Norveške posjetili su mljekare Mlijekoprodukt i Meggle, kao i gradove Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac. Saradnja sa norveškim partnerima će biti nastavljena i u budućnosti, posebno saradnja u mliječnom sektoru i mesnoj industriji kao i naučnim dostignućima

Kozarac.eu

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.