Izdvajamo

Danas su u Kozarac posjetili članovi  "Asocijacije "Mostovi prijateljstva Bosne i Hecegovine-Zenica", delegacija od 35 osoba. Prije podne su obišli Šehidsko Mezarje u Kamičanima, Spomen obilježje u Kozarcu i Kozaračku čaršiju.

U 13.00 sati priredili su izuzetno zanimljiv i lijep program. Na početku publici su se obratili domaćini Ekrem Hadžić predsjednik savjeta MZ Kozarac i Dr. Zlatko Škerić, a ispred gosiju Jasmin Imamović predsjednik asocijacije "Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine-Zenica". Na kraju svog obraćanja Jasmin je uručio poklon koji je primio Dr.Škerić. Poklon je, vrata Zenice.

Jasmin Imamović predsjednik asocijacije "Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine-Zenica" je rekao:
"Asocijacije "Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine-Zenica" realizuje projekat "Podrška održivom povratku" obnovom mostova prijateljstva u Bosni i Hercegovini. Planiramo u 2016. godini da posjetimo 20 povratničkih naselja i da realizujemo kulturno umjetnički program sa velikim brojem učesnika.

Danas smo ovdje u Kozarcu, stigla je ekipa od 35 osoba u kojoj se nalaze Faketa i Mugdin Avdagić glumci Bosanskog Narodnog Pozorišta, Gradsko umjetničko društvo "Filigram" iz Zenice, KUD "Plamen" iz Zenice, ovdje su i pjevaći interpretatori sevdalinke pjesme.

Realizujemo program za djecu i odrasle, kulturno umjetnički program sa folklornim igrama, pjesmom, dječja lutkarska predstava "Cuko i maca". Do sad smo posjetili 5 povratničkih naselja i ovo je šesto naselje. Bili smo u Grapska kod Doboja, Kamenica kod Teslića, naselje Jakeš općina Vukosavlje, Prnjavor i Janju u Bijeljini.

Žalimo sa ovim projektom da kažemo da su povratnici istinski heroji Bosne i Hercegovine i našim simboličnim dolaskom želimo vam pružiti podršku. Želimo još dodatno osnažiti da nastave u održivom povratku, jer kroz održivi povratak i kroz povratak Bošnjaka na područje gdje su živjeli prije rata sigurno će biti više Bosne i Hercegovine i ovo je pravi način kako se bori za državu BiH i mi želimo da vam kažemo da ste Heroji i da smo uz vas"

Dr. Zlatko Škerić je rekao:
"Asocijacija  "Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine-Zenica" koja želi svojim radom da skrene pozornost i vrati dignitet povratnicima u RS, posjetila je danas Kozarac. U sklopu te posjete pokazali smo im naše Šehidsko mezarje i golgotu odnosno težinu stradanja kozarčana i kozaračke regije, pokazali smo im Spomen obilježje koje smo napravili vlastitim angažmanom, a evo pokazat ćemo im svojim prisustvom da smo željni suradnje i svakog drugog surađivanja sa ostalim dijelovima BiH.
Nadam se da će ova posjeta uroditi plodom kako u riješavanj naših trenutnih problema tako i u dovođenju nekih drugih organizacija i Turskih organizacija koje bi trebalo da nam pomognu u obnavljanju Asker đamije i drugih dijelova Kozarca"

Program je počeo sa doaenom sevdaha Omerom Kadrićem i pjesmom "Oj Prijedore pun si mi sevdaha".

Zatim Mujo Aganović presjednik Saveza RVI BiH  koji se, nakon otpjevane pjesme, obratio kozarčanima u ime saveza i svoje ime. "Bosna i Hercegovina, svi smo mi zajedno ali koliko god se mi trudili iz Zenice, Sarajeva, Maglaja, Zavidovića uvjek ćete vi biti prvi i ono što vi zaslužujete, svako ko ima svijest i odgovornost treba ustati pred vama. Niste sami, nećete biti sami, nećemo vas nikad ostaviti bez obzira na vjeru i naciju."

Nastupili su i domaćini, KUD "Kozara" Kozarac sa kolom "Sarajevske gradske igre"


Najavili su predstavu za djecu, a ovo je bilo i za nas odrasle, "Cuko i maca" u izvedbi glumaca Bosanskog Narodnog Pozorišta Fakete Salihbegović-Avdagić i Mugdin Avdagić. Oni su dobro razveselili i nasmijali djecu i ostale. mnogi od prisutnih će dugo pamtiti ovu predstavu.

Zatim je nastupio Tarik Hrustić sa pjesmom Pokraj puta rodila jabuka.

KUD "Plamen" iz Zenice je priredio kolo "Varoške igre"

Lamija Hrustić i pjesma Poslala me nana u čaršiju.

Orkestar koji je pratio sve izvođaće, nisam čuo ime orkestra, ali moram naglasiti da su bili više nego dobri.

Udruženje žena "Kamičani" u zadnje vrijeme su nezaobilazne, ima ih svugdje. Velike pohvale ženama iz Kamičana.

Na kraju, u Osnovnoj Školi "Kozarac" nisam imao priliku gledati bolju predstavu, a manje publike.

Nijaz-Caja Huremović/Kozarac.eu

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.