Izdvajamo

Vanredna sjednica senatora Republike Srpske je u toku. Vodi se veoma žustra rasprava o mnogim gurućim pitanjima u Republici Srpskoj pa i o njenoj budućnosti. Oslušnimo malo njihov razgovor...

Senator 1: Nezavisnost nema alternativu. To je rekao i Predsjednik. Neki dan je izjavio da pristajemo na konfederaciju ili uniju tri zemlje. Sve ostalo je izdaja.

Senator 2: Ali međunarodna konstelacija snaga, dragi moj kolega, to danas ne dozvoljava. Propao je referendum o nezavisnosti Škotske, Katalonci se pate, pritiskaju nas Nijemci i Englezi sa reformama, a i Vučić sve više poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Senator 3: Ali postoji jedno malo mjesto nezavisno od svih…

Senator 4: Gdje?

Senator 3: Jedno selo nepokornih Gala i dalje se uspješno odupire osvajaču.

Senator  1: Ali kako?

Senator 3: Ne znam, ali znam da postoji.

Senator 2: Vrijeme je da ih kontaktiramo da vidimo kakva je to “čarobna formula” kojom uspijevaju da zadrže i odbrane svoju nezavisnost?

Senator 5: A gdje je to mjesto?

Senator 3: Kažu da se zove Galija i da je ni Julije Cezar nije pokorio. Zube slomi, al je ne pokori.

Senator  1: Jel to na zapadu?

Senator 4: Jeste.

Senator  1: To se Guskovoj, a ni Filimonovoj nikako neće svidjeti. Moramo konsultovati Jovana Deretića?

Senator 3: Čuj, sve je moguće, kažu da imaju seoskog poglavicu koji se zove Tandarabriks i najviše vremena provodi "šetajući" se po selu. Njegovi najveći problemi su prilično nepouzdani nosači štita, a plaši se da mu “nebo ne padne na glavu”.

Senator 5: Isto kao i kod nas, znači Nebeski narod, kao i mi.

Senator 3: Kažu da nisu neki ljubitelji demokratije?

Senator  2: Šta to tačno znači?

Senator 3: Sve međusobne razmirice rješavaju pesnicama i hladnim oružjem, pa ko nadjača.

Senator  1: Ma to su naši ljudi, 100%.

Senator 4: Pričao mi je jednom Radovan dok smo stajali na Zlatištu i posmatrali Sarajevo. Kaže on meni “vidi kako je pukla panorama i tako puca već treću godinu. Volio bih da mi Srbi živimo kao Gali. Znaš li ko su Gali? Oni su slobodni, Latini ih nikad nisu pokorili, žive u skladu sa prirodom. Liječe ih vračevi sa biljakama i vjeruju u onostrano. Najpoznatiji vrač im se zove Panoramiks. Sami su sebi dovoljni i sretni. I onda u njemu proradi pjesnik i reče stih:

“Ne vole ih Rimljani ni Goti,

Klonu ih se Britanaci.

Oni vole Korzikance, Katalonce i Škote,

baš kao i mi.”

Senator  1: Naježih se, naši su 100%.

Senator 5: Ja tog vrača zamišljam kao našeg Rašu Dabića. Onako sijed sa dugom bradom i sav mudra i čupav.

Senator 3: Priča se da Gali prave spomenike od kamena.

Senator  1: Naši su 100%, ispašće još da su u rodu sa Kusturicom.

Senator 3: Najviše vole da jedu svinjetinu.

Senator  1: Ne zovi ih više Gali to su naša braća u tuđini.

Senator 4: Naravno, ako postoje lužički Srbi, zašto ne bi postojali i galski Srbi?!!

Senator  1: Provjeriću sa Deretićerm.

Senator 5: Ali, koga da pošaljemo na tako važnu misiju?

Senator 2: Ja bih poslao kolegu Kecmanovića, on je teorijski najbolje potkovan separatizmom. Još sam pod utiskom one njegove kolumne od neki dan “Velika Britanija i mala Srpska”.

Senator 3: Mislim da je kolega Kecmanović odličan izbor ali bih poslao i Kusturicu, a evo i zašto. Nekoliko puta je pokorio Kan i Gali su za njega morali čuti, ima svoje selo i mislim da lako može da razumije njihov mentalitet, voli kamenje što je dobra polazna osnova za početak pregovora i kulturne saradnje, umije i da zapjeva, a ima i helikopter čime se troškovi značajno smanjuju.

Senator 2: Ja bih poslao i kolegu Popovića jer u svakoj delegaciji treba jedan pravnik i patriota sa kratkim fitiljem. Ne smiju nas doživjeti kao mekušce.

Senator 5: Ja bih poslao i Danu Čankovića ne bih da zanemarimo nevladin sektor ipak je to Zapad.

Senator 4: Ako već vodimo računa o marginalnim grupama red je da i opozicija dobije svog predstavnika i predlažem da to bude Sonja Zelen-Karadžić poslanica SDS-a.

Senator 1: Gospodo imamo delegaciju. Javite im da se spremaju, nezavisnost ne smije da čeka. 

PIŠE: SRĐAN PUHALO

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.