Izdvajamo

 

Piše: Nikolina Balaban

Sinoć finale u košarci, Srbija : SAD, pobeda Amerikanaca, drugi u svetu, Srbija, u dalekom Madridu, čestitam srbijanskim košarkašima, navijala sam za njih protiv Amerike, a Prijedor ,,niđe veze,, jutros prva vest. Kako volimo da se utrpavamo i gde nas niko ne zove, po običaju...
Navijači Srbije (?!?) iz Prijedora su uz pokliče Srbija (???) i psovanje turskih majki (bez ?, bez !, uz psovku istog istim navijačima), razbili prozor Čaršijske džamije, nakon košarkaške utakmice finala Svjetskog prvenstva u kojem je Amerika sa 37 poena razlike pobedila Srbiju.
Srbija je i sinoć sigurno bila druga, srebrnu medelju su ,,navijači,, znači slavili i pre toga.
E, sad…UTISAK PONEDELJKA IZ PRIJEDORA
1. Polupijana i poludrogirana, ako ih ovo vređa jer nisu, tim gore, bagra i huligani koji sebe zovu srbima (nije gramatička greška) razbiju prozor Čaršijske džamije u Prijedoru, napadnu na verski objekt, sve uz psovke, napadnu svoje sugrađane.
Bagro, niste vi ni navijači, niti ste Prijedorčani, vi ste prokleta genetska greška koja i dalje nastavlja, te opstaje na ovim prostorima i kodira zlo, zla koje nam se već desilo.
Da li mislite da bi vas za ovakvu, najblaže rečenu, sramotu koju donosite srpskom narodu, svom gradu i sportu možda pohvalio ,,Sale nacionale,, (za one koji su mladi, Aleksandar Saša Đorđević, selektor reprezentacije Srbije, ranije eprezentativac Jugoslavije).
2. Ne idem u Crkvu, ali ne dam nikom da je veći Srbin od mene. Šta je sa onom ,, ne čini drugom ono što ne biste da neko uradi vama…,,? Niko vas to nije učio? Šta da su navijači, Bošnjaci, (ne pada mi na pamet utakmica ili sport koji bi bio povod takvom činu), razbili prozor na Crkvi u centru Prijedora? Šta bi se desilo? Kako biste reagovali? Šta biste uradili? Znate?!? Ili ne znate?!? Samo se stavite u obrnutu poziciju, stavite se na mesto onih čiju ste napali. Znam ja.
Da li to hoćete? Huškaju li vas na ovakve ,,slavne navijačke činove,, vlast, opozicija, paperjaste koalicije vladajuće ili dolazeće, koje se sastavljaju i rastavljaju brzinom svetlosti pre i posle izbora?
3. Gde je policija??? Gde je policija koja se hvali visokim nivom bezbednosti u gradu, a koja usput rečeno, pretpostavi profesionalno mogućnost incidenta prilikom masovnih sahrana ubijenih Prijedorčana, pa od tog njihovog obezbeđenja nastane incident (namerno ili sučajno, pitanje je sad…), a ni ne pomisli da bi ovakva utakmica (vidi pod ranija iskustva) mogla biti rizik i povod incidenta sa nezamislivim posledicima u današnje vreme, na ovim prostorima, u gradu Prijedoru? Da li i to slučajno ili namerno pitanje je sad ili zato što je na čelu iste te policije čovek koji nije iz Prijedora, pa ne poznaje ili se pravi da ne poznaje mentalni sklop i ljudi i ,,navijača,,?
…i sve do 5 ličnih greški u finalu dragi moji Srbi, Prijedorčani.

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.